Wat is AIDS?

AIDS is een ziekte. Zowel mensen als sommige soorten apen kunnen ze krijgen. Het wordt veroorzaakt door een virus. Deze pathogenen vernietigen het immuunsysteem: dit is de ” politie ” in het lichaam die normaal andere pathogenen bestrijdt. Dat is waarom je ziek wordt met AIDS door allerlei andere ziekten. De naam van het virus is geen Aids-virus, maar HI-virus of kortweg HIV.

Het woord aids wordt uitgesproken als Äjts. Het is een afkorting in het Engels. Vertaald betekent de volledige term “verworven immunodeficiëntiesyndroom”. Met immunodeficiëntie of immuundeficiëntie wordt bedoeld dat het lichaam niet immuun genoeg is dat het niet kan beschermen tegen infecties. Van het syndroom wordt gezegd dat het samen voorkomt dat er meerdere ziektesymptomen zijn.

Bij het begin van de ziekte hebben patiënten vaak koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, slechte eetlust, gewrichtspijn, spierpijn, misselijkheid en diarree. Later kan het gebeuren dat de getroffen mensen kanker krijgen of ziek worden door bacteriën, die meestal onschadelijk zijn.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen het virus?

Het hiv-virus sterft vrij snel buiten af. Dan kan het niemand meer vangen. Dus als iemand besmet raakt met HI-virussen, gebeurt dit bijna altijd met vers bloed. Het bloed, samen met de virussen, is van de ene persoon in de circulatie van een andere persoon gekomen.

Dit kan gebeuren met een bloedtransfer, bijvoorbeeld als iemand na een ongeval het bloed van een andere persoon krijgt, of als een gezond persoon zichzelf prikt met een naald waarmee een patiënt onlangs heeft gestoken. Het HI-virus kan ook worden overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap. Of een kind wordt geboren en krijgt het virus van de moeder. Wat er gebeurt als iemand besmet raakt, verschilt sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen blijven 10 jaar of langer gezond, maar sommige sterven heel snel.

Er is geen vaccin tegen aids. Als iemand denkt dat hij besmet is geraakt, moet hij meteen naar de dokter. In veel gevallen kan de arts ten minste voorkomen dat de ziekte uitbreekt. Als de ziekte is uitgebroken, kan deze niet worden genezen. Maar met medicijnen kun je ervoor zorgen dat het niet al te erg wordt. De medicijnen zijn duur en het is niet prettig om ze elke dag door te slikken.

Daarom is het zo belangrijk dat mensen niet besmet raken. Veel staten zorgen ervoor dat mensen wordt verteld wat AIDS is. Mensen worden aangemoedigd zich te gedragen op een manier die hen niet infecteert. Artsen, verpleegkundigen en andere mensen die bij bloed betrokken zijn, hebben geleerd hoe ze er goed mee moeten omgaan.