Wat is astigmatisme? Oorzaken, symptomen en beloop

Corneale kromming (astigmatisme, astigmatisme) is een van de meest voorkomende oogziekten naast staar. Lichtstralen die het oog binnendringen, zijn niet puntvormig maar staafvormig door het netvlies.

De getroffenen zien puntjes vaak als vage lijnen, ze zien er wazig uit. De oorzaak hiervan is een kromming in het hoornvlies, die meestal wordt geassocieerd met bijziendheid of hyperopie. Wazig zien, hoofdpijn, brandende en waterige ogen worden beschouwd als belangrijke aanwijzingen voor dit mogelijk bestaande visusdefect. Het dragen van contactlenzen of een bril kan het verloop van de behandeling positief beïnvloeden.

Frequentie

Van de meer dan 3 miljoen dragers van brillen of contactlenzen in Oostenrijk heeft ongeveer de helft astigmatisme. Bij meer dan 80% van de getroffenen is de visuele stoornis aangeboren.

Er zijn verschillende vormen van astigmatisme:

1- Regelmatig astigmatisme: dit type astigmatisme komt het meest voor en is meestal erfelijk. Hier is een deel van het hoornvlies sterk gebogen. Tenzij littekens worden gemaakt op het hoornvlies (bijvoorbeeld door loensen of letsel), veroorzaakt dit soort astigmatisme geen significante achteruitgang van het gezichtsvermogen.

2- Onregelmatig astigmatisme: hier is het hoornvlies anders gebogen op verschillende plaatsen. De getroffen kijken door deze wazig. Staar of littekens van het hoornvlies kunnen dit astigmatisme veroorzaken.

3-Voorbijgaande astigmatisme: na chirurgische procedures, b.v. Bij staarbehandeling kan astigmatisme slechts gedurende een bepaalde periode optreden. De aanvankelijk verminderde gezichtsscherpte normaliseert gewoonlijk binnen enkele dagen vanzelf.

Als het onbehandeld blijft, kan astigmatisme leiden tot chronische hoofdpijn en permanente ametropie.

Oorzaken, symptomen en beloop

Ongeacht of het astigmatisme aangeboren was of in de loop van het leven werd verworven, moet een correctie van de kromming worden gemaakt met een bril of contactlenzen van 0,75 dioptrieën. Onder deze waarde wordt geen significante visuele beperking verwacht.

Een typische indicatie van bestaand astigmatisme is wazig zien, dat even grote, middellange en lange afstanden beïnvloedt. Tijdelijke beeldscherpte kan worden bereikt door in uw ogen te knijpen. Als dit regelmatig gebeurt, zijn er meestal nog meer lichamelijke klachten, zoals Hoofdpijn, brandende, huilende of droge ogen de gevolgen van deze visuele stoornis. Daarom moet de exacte oorzaak van de symptomen door een oogarts worden opgehelderd.

Naast strabismus, hyperopie en bijziendheid kan astigmatisme ook worden geërfd. Om zo vroeg mogelijk te beginnen met passende therapeutische maatregelen indien nodig, zijn al voorzien in het moeder-kind geslaagd voor 2 oogheelkundige onderzoeken. De inspecties door de oogarts moeten plaatsvinden tussen de 10e en 14e en tussen de 22e en 26e levensmaand. Meestal zijn de resultaten onopvallend. Desalniettemin is het raadzaam om jaarlijks vervolgonderzoeken uit te voeren. Visuele defecten, die worden herkend tot schoolinschrijving en dienovereenkomstig worden behandeld, kunnen vaak volledig worden geëlimineerd. Als dit niet gebeurt, kan permanente ametropie het gevolg zijn.

Diagnose

Als er een vermoeden is van een cornea-kromming in het gedetailleerde anamnese-overleg met de oogarts, wordt de oftalmometer gebruikt – een heel speciaal onderzoeksapparaat, met behulp waarvan de omvang van de kromming op verschillende niveaus wordt gemeten. Ook wordt het brekingsvermogen van de ooglenzen voor het bepalen van de vereiste dioptrie op deze manier bepaald. Bovendien zal de arts oogbewegingen en pupilfunctie controleren.

Bovendien is de oogkaart in de praktijk een veelgebruikte methode om het gezichtsvermogen te testen. Betrokkene leest letters en / of cijfers eenmaal zonder en eventueel eenmaal met een bril of contactlenzen.

Behandeling

In geval van astigmatisme kan oogziekte worden gecorrigeerd met contactlenzen of een bril. Welke visuele hulpmiddelen worden gebruikt, hangt in wezen af ​​van het type astigmatisme. Als het astigmatisme aangeboren is, kunnen glazen met cilindrische lenzen opnieuw tot een scherp beeld leiden.

Als er echter corneale littekens zijn, wordt het dragen van harde contactlenzen aanbevolen vanwege hun dimensionele stabiliteit. Zachte contactlenzen kunnen ook worden gebruikt. Om te voorkomen dat ze in het oog glijden, moeten de randen van de lens aan de boven- en onderkant dunner zijn dan aan de zijkanten.

Met een kromming van het hoornvlies van 3 tot 4 dioptrieën kan ook laserbehandeling worden gebruikt. Indien medisch noodzakelijk – en als b.v. het gebruik van contactlenzen is niet mogelijk vanwege een incompatibiliteit – de kosten kunnen worden gedragen door de ziektekostenverzekering. Hier is het raadzaam om de verzekering individueel te raadplegen. Anders moeten patiënten de operatie uit eigen zak betalen. Afhankelijk van de reikwijdte van de procedure kan per oog ongeveer 2.000 euro worden betaald.

Wat je zelf kunt doen?

Een kromming van het hoornvlies kan in principe niet worden voorkomen, maar regelmatige controles bij de oogarts worden aanbevolen. Hoofdpijn en vermoeide ogen kunnen bijvoorbeeld wijzen op wazig zien, zoals astigmatisme. In dergelijke gevallen heeft de arts de optie om geschikte therapeutische maatregelen voor te schrijven (bijvoorbeeld een bril of contactlenzen).