Wat is bandenpijn?

In de eerste maanden van de zwangerschap blijken nogal wat vrouwen een zeurderige pijn of een drukgevoellinks of rechts in de onderbuik direct boven het schaambeen te voelen. Soms gaat het zelfs om echte pijnscheuten. Vaak is er ook een uitstralende pijn tot onder in de rug of in de liezen of zelfs tot in de grote schaamlippen. Al met al kan het lijken alsof je ongesteld bent.

Veel vrouwen maken zich erg ongerust als ze die klachten krijgen. Dat is ook wel begrijpelijk, want een (dreigende) miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan dezelfde klachten geven. Alleen is er in het eerste geval meestal ook sprake van bloedverlies uit de schede en in het tweede geval van pijn die in het algemeen veel heviger is. Bovendien zal in het tweede geval vaak ook bloedverlies optreden.

De pijn wordt veroorzaakt door het oprichten van de groeiende baarmoeder vanuit een meer liggende naar een meer staande stand. Dit geeft een toenemende rek en spanning in de verschillende steunen ophangbanden die de baarmoeder in positie houden. Daarom spreekt men over ‘bandenpijn’, maar je zou ook over ‘groeipijn’ kunnen spreken. Het geheel is onschuldig, wat niet wil zeggen dat het niet lastig kan zijn. Je kunt er ook in het verdere verloop van je zwangerschap last van blijven houden. Maar dan ben je er zo aan ‘gewend’ dat het geen ongerustheid meer bij je veroorzaakt Voor veel vrouwen die al een kind hebben, is de pijn erg herkenbaar. Treedt de klacht bij een volgende zwangerschap weer op, dan is de pijn vaak het eerste teken voor hen dat ze weer in verwachting zijn.