Wat is Brexit eigenlijk?

Het woord ‘Brexit’ is een combinatie van de Engelse termen ‘Groot-Brittannië’ en ‘exit’. Iedereen die over Brexit spreekt, betekent de exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Op 23 juni 2016 besloot een kleine meerderheid van de Britten precies dit in een referendum: 51,9% zei ‘ja’ tegen het ontslag.

Wat de EU betreft, zijn de Britten altijd sceptisch geweest en wilden ze niet deelnemen aan alles wat de Europese Unie besliste. Hoewel ze sinds 1973 deel uitmaken van de EU, zijn ze nooit lid geworden van de gemeenschappelijke valuta, de euro. Ze hebben ook strengere toegangscontroles uitgevoerd dan de andere EU-landen. De Britten hebben ook speciale voorwaarden bedongen voor de betalingen die alle EU-leden moeten doen.
Veel Britten hebben lang geloofd dat hun land te veel geld aan de EU moet betalen en daarvoor te weinig krijgt. Aangezien sommige landen in de Unie, zoals Griekenland, schulden hebben gemaakt, heeft de EU financiële steun aan deze leden moeten verlenen. Dit betekent dat alle andere lidstaten meer moesten betalen dan voorheen. Daarom zijn veel Britten ervan overtuigd dat hun land financieel beter af zou zijn zonder de Europese Unie. Bovendien voelen veel Britten zich gesteund door de EU. De EU-wetgeving moet door alle lidstaten worden gevolgd. Veel Britten geloven dat de Europese Unie te ver gaat en zich te veel bemoeit met de zaken van de afzonderlijke staten. Ze willen weer onafhankelijk zijn en alleen hun eigen wetten maken.

Wat zijn de gevolgen van Brexit?

Het is nog steeds moeilijk om de gevolgen van Brexit te beoordelen. Terwijl aanhangers hopen dat de exit de Britse economie beter af zal maken, waarschuwen critici dat het tegenovergestelde zou kunnen gebeuren. De handel tussen het VK en de EU-landen is waarschijnlijk moeilijker na de Brexit. De gevolgen voor de EU zijn vandaag ook moeilijk te beoordelen. Met het Verenigd Koninkrijk verliest de gemeenschap enerzijds een lidstaat met grote politieke invloed. Aan de andere kant zal de EU zeker ook de Britse betalingen missen, die ondanks speciale voorwaarden relatief hoog zijn.

De Britse premier Theresa May stuurde de officiële ontslagbrief naar Brussel op 29 maart 2017 en vroeg haar land de EU te verlaten. Vanaf dat moment hadden beide partijen tot 29 maart 2019, twee jaar, om te onderhandelen over een exitovereenkomst.

Een bijzonder belangrijk punt: de handel. Hoe worden goederen in de toekomst over de grens getransporteerd? Ook heel belangrijk: wat gebeurt er met mensen uit de EU die in het VK wonen? En met de Britten die in een ander EU-land wonen? Wat gebeurt er met Britse leden van het Europees Parlement? Politici hebben dit lang en veel meer besproken. De onderhandelingen waren moeilijk omdat de EU en de Britse regering verschillende opvattingen hadden. Op 25 november 2018 werd echter een exitovereenkomst aangenomen. De 585 pagina’s regelen de Brexit en bepalen een overgangsfase waarin de EU en het Verenigd Koninkrijk moeten beslissen hoe hun relaties er op de lange termijn uit moeten zien. Het gezamenlijke voorstel wordt ook de Brexit-deal genoemd.

Grens met Noord-Ierland

Een zeer belangrijke vraag na de Brexit: kan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open blijven?
Hij zegt dat het VK voorlopig op de gemeenschappelijke markt van de EU moet blijven. Tot die tijd zouden er geen grenscontroles zijn tussen Noord-Ierland en Ierland. Het VK kan de interne markt alleen verlaten als een andere oplossing voor een handelsovereenkomst wordt gevonden. Anders zou het land nog steeds aan de meeste EU-regels moeten voldoen, ook al is het geen lid meer.

Verenigd Koninkrijk en Gibraltar Europese Unie lidmaatschap referendum deal

Desondanks slaagden de regering en de EU-ambtenaren van Theresa May erin om in november 2018 een exitovereenkomst te bereiken. De zogenaamde Brexit-deal voorzag in exitregels en stelde een overgangsfase in waarin