Wat is de hoogste berg ter wereld?

De Himalaya is de hoogste berg ter wereld. Het ligt in Azië tussen India en China. Er zijn verschillende bergen die meer dan 8000 meter hoog zijn, waaronder de hoogste berg ter wereld: de Mount Everest is 8848 meter hoog.

Zoals de meeste hoge bergen, zijn de Himalaya bergen. Het is ontstaan ​​omdat het Indiase subcontinent lange tijd met enorme kracht tegen Azië heeft geduwd. De aardkorst wordt opgevouwen als een tafelkleed en naar boven geduwd. Soms gaat het om zware aardbevingen , zoals een paar jaar geleden in Nepal.

Vanwege de grote hoogte is het erg koud in de Himalaya, de grond is meestal rotsachtig en het hele jaar door bedekt met ijs en sneeuw. De bergen fungeren ook als een natuurlijke barrière tegen de vochtige moessonwind uit de Indische Oceaan. Daarom regent het veel in het zuiden van de Himalaya en zijn er vaak overstromingen. Aan de andere kant is het in de hooglanden van Tibet erg droog.

Lange tijd waren de bergen van de Himalaya heilig voor de lokale bevolking en kwamen ze bijna nooit binnen. Sinds de 19e eeuw komen steeds meer onderzoekers en avonturiers uit Europa en Noord-Amerika hier om de top te beklimmen. Dit is erg gevaarlijk en velen hebben hun leven verloren.