Goud is een waardevol edel metaal. Het is erg zwaar: een liter weegt bijna 20 kilogram, je kunt het glanzend polijsten en alle mensen vinden het er heel mooi uitzien. Het roest niet en kan in geen enkel zuur oplossen. Bovendien geleidt het elektriciteit zeer goed. Goud is zeldzaam van aard en je kunt het niet kunstmatig maken.
Goud is overal ter wereld nodig als symbool van waarde en duurzaamheid: dit is het meest zichtbaar in gouden munten. Een gouden kroon betekent niet alleen rijkdom, maar ook een regel. Trouwringen zijn meestal gemaakt van goud en moeten laten zien hoe waardevol de relatie is en dat deze zo lang mogelijk moet duren. Een gouden medaille is alleen voor het beste.
Waar komt goud vandaan?
Goud wordt op bepaalde plaatsen in het zand gevonden. Deze stukjes worden goudklompjes genoemd, zeggen Naggetts. De gouden gaswasser of een machine zeeft ze uit het zand. Het wordt moeilijker wanneer het goud gevangen zit in de rots. Het kost veel warmte en chemicaliën om het op te lossen. Dat werkt, maar laat zeer giftig afval achter. Je moet er heel voorzichtig mee omgaan.
Vaak was de zoektocht naar goud de reden om andere landen te bezoeken, binnen te vallen of zelfs binnen te vallen: bijvoorbeeld Christopher Columbus en de andere ontdekkingsreizigers hadden hun zinnen gezet op het goud van de volkeren aan de andere kant van de zee. Ze veroverden en plunderden deze landen. Volledige ladingen goud kwamen naar Europa. Veel goud ligt in gezonken schepen op de zeebodem .
Wat is de waarde van goud?
Goud is erg duur omdat het zulke geweldige eigenschappen heeft. De prijs hangt echter ook af van het feit of veel of een paar mensen, banken of fabrieken goud willen kopen. Goud kan snel waarde winnen of verliezen. Het duurste goud was tot nu toe in 2011. Op dat moment kostte een kilogram ongeveer 40.000 euro. Tien jaar geleden kostte goud vier keer minder. In Amerika wordt het goud gewogen in gram. Een ounce is ongeveer 30 gram. Geconverteerd goud is ongeveer evenveel in de hele wereld.
De prijs van goud hangt ook af van de zuiverheid. Een juweel van puur goud zou te zacht zijn en licht buigen. Daarom worden andere metalen aan het goud toegevoegd. Het goudgehalte wordt uitgedrukt in karaat: puur goud heeft 24 karaat. Een acht-karaats gouden ring bevat bijvoorbeeld een derde goud en tweederde andere metalen zoals zilver en koper. Met dure sieraden is het goudgehalte ruim de helft.
Maar het is ook belangrijk hoe goud wordt verwerkt. Het is het goedkoopst als repen, omdat je ze gewoon kunt gieten. Het werk van een goudsmid komt langs en is meestal duurder dan het goud zelf. Daarom krijg je vrij weinig geld voor oude sieraden die je aan een juwelier verkoopt. Een gouden medaille heeft een speciale waarde omdat deze een beste prestatie uitdrukt.
Waar wordt goud voor gebruikt?
Goud wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor sieraden. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het laat ook zien hoe rijk je bent. Bovenal hechten vrouwen goud aan hun oren, rond hun nek, rond hun polsen, rond hun enkels of rond hun buik . Gouden vingerringen zijn ook populair bij mannen. In de 20e eeuw toonden veel mannen hun rijkdom met een gouden zakhorloge dat aan een zware gouden ketting hing.
Al 2500 jaar geleden waren de Romeinen de eerste gouden munten als munten. Vanaf dat moment werden grote bedragen altijd in gouden munten betaald. De meeste landen bedachten hun eigen gouden munten. Later waren er rekeningen. De landen hadden vervolgens de overeenkomstige waarde in goudstaven in hun bankkluizen. Indien nodig kunnen mensen de rekeningen opnieuw inwisselen voor goud. In de oorlogen was dat meestal niet zo. En zelfs vandaag bewaren banken in vreedzaam Europa niet zoveel goud als ze bankbiljetten bedrukten.
Veel mensen houden tegenwoordig een bepaalde hoeveelheid kleinere of grotere goudstaven in een kluis of in een kluis. Het wordt beschouwd als een veilige investering of als nestei voor tijden van crisis. Er is veel goud als sieraad over de hele wereld. Vaak is hij van particulieren, maar ook van koningen , kerken , de paus , musea enzovoort. Maar zelfs op elke computer en in elke mobiele telefoon is er tegenwoordig een kleine hoeveelheid goud omdat goud elektriciteit zo goed geleidt. En omdat er zoveel van dergelijke apparaten zijn, zit er ook veel goud in.
Om een object te vergulden, kunt u het oppervlak ook bedekken met bladgoud. Het bladgoud wordt gemaakt door steeds zachtjes op het zachte goud te tikken. Bladgoud is zo dun dat je ongeveer 10.000 blaadjes op elkaar moet leggen zodat je een dikte van één millimeter hebt. Eén gram goud met de gebruikelijke bladgouddikte maakt een oppervlakte van ongeveer één studententafel. Alleen met goud is dit mogelijk, omdat geen ander metaal zo goed kan worden vervormd. Met dit bladgoud kunnen hele kerkdaken of beelden worden verguld, wat te zwaar en te duur zou zijn voor puur goud.