Wat is de waarde van zilver?

Zilver is een waardevol metaal. Het heeft een lichtgrijze glanzende kleur en komt in de natuur voor in pure vorm, maar ook als erts, dat wordt gemengd met andere stoffen.

De landnaam ” Argentinië ” is afgeleid van het woord zilver. Men hoopte veel zilver te vinden in Argentinië. Het meeste zilver wordt tegenwoordig gewonnen in Peru, Mexico en China . Alleen op de negende plaats zal het eerste Europese land Polen volgen. Dit was anders in de middeleeuwen: de Saksische prinsen waren ook zo krachtig omdat er veel zilver werd gevonden in de Harz en in het Ertsgebergte. Tegenwoordig zijn deze deposito’s onbeduidend.

Waar wordt zilver voor gebruikt?

Zilver roest niet, omdat het een kostbaar metaal is. Het is vrij zacht en gemakkelijk vervormbaar en is niet geschikt voor gereedschap of wapens. Sinds de oudheid wordt zilver door rijke mensen gebruikt als sieraden of voor kopjes en borden. Zilverwerk werd veel gebruikt in de 20e eeuw. Tegenwoordig is het meestal gemaakt van chroomstaal .

Tot ongeveer het jaar 1970 was zilver in veel landen een belangrijk metaal voor munten, belangrijker dan goud, dat veel zeldzamer en daarom duurder was. In sommige talen is het woord voor geld zelfs afgeleid van het woord zilver, bijvoorbeeld in het Frans. Tegenwoordig worden slechts een paar zilveren munten geproduceerd voor verzamelaars. In plaats daarvan bestaan ​​de “zilveren” delen van de hedendaagse munten van 1 en 2 euro uit een mengsel van andere metalen die niet zo snel verslijten.

Omdat er elektronische apparaten zijn, wordt er ook veel zilver gebruikt. Zilver geleidt elektriciteit zeer goed. Daarom kun je tegenwoordig kleine hoeveelheden zilver vinden op elke computer en in elke smartphone. Vanwege deze waardevolle grondstoffen moet u elektronische apparaten niet weggooien, maar hergebruiken.