Wat is een aandeel?

Aandeel is een speciaal stuk papier , net als een bankbiljet . Omdat het waardevol is, wordt het een beveiliging genoemd. Als u een aandeel bezit, bezit u een aandeel van één bedrijf . Daarom wordt het aandeel het aandeelcertificaat genoemd. U kunt weer aandelen kopen en verkopen. Aandelenhandel vindt meestal plaats op de aandelenmarkt. Natuurlijk is deze handel tegenwoordig meestal computergestuurd en niet meer op papier gebaseerd .

Iets vergelijkbaar met aandelen bestond al in de middeleeuwen . Het eerste aandeel is een document uit het jaar 1288, dat de gedeeltelijke eigendom van een kopermijn in Zweden bevestigt . In de 19e eeuw verspreidde de aandelenmarkt zich zeer snel, omdat deze wilde betalen voor de aanleg van spoorwegen . Sinds die tijd zijn er ook vaste wetten voor aandelenhandel.

Als een bedrijf nieuwe machines wil kopen of een nieuwe fabriek wil bouwen, heeft het veel geld nodig. Dit geld kan het van een bank lenen of aandelen verkopen. Die een aandeel koopt, zijn geld aan het bedrijf geeft en een aandeel in het bedrijf ontvangt. Alle aandeelhouders samen behoren tot het bedrijf.

U kunt dus ook inspraak hebben in wat er in het bedrijf gebeurt en bijvoorbeeld de baas kiezen. Hoe meer aandelen je hebt, hoe meer je te zeggen hebt.  De meeste grote bedrijven zijn naamloze vennootschappen, bijvoorbeeld Philips, Shell maar ook chemische en energiebedrijven .

Aandelen kunnen worden gekocht en doorverkocht. De plaats waar aandelen worden verhandeld wordt aandelenmarkt genoemd. Dergelijke beurzen bestaan ​​in veel grote steden . De beroemdste nederlandse beurs is in Amsterdam AEX . Daar worden de aandelen van de belangrijkste bedrijven in Nederland verhandeld en wordt bepaald hoeveel de aandelen waard zijn.

De waarde van het aandeel, dat wil zeggen de prijs, wordt ook prijs genoemd. Veel cursussen worden bij elkaar opgeteld en leveren de Nederlandse aandelenindex op, afgekort AEX. De waarde van de AEX zegt iets over of de economie het goed doet. Daarom zijn veel mensen geïnteresseerd in aandelen, zelfs als ze deze niet bezitten.

Aandelen ABN AMRO
Aandelen AEGON
Aandelen AHOLD
Aandelen AJAX
Aandelen Akzo Nobel
Aandelen ASML
Aandelen FASTNED
Aandelen KPN