Wat is een schiereiland?

Een schiereiland is een stuk land dat weinig verbonden is met het vasteland. De Latijnse term betekent “schiereiland” en valt het eigenlijk beter op: “pen” betekent “bijna”. Het is daarom een ​​bijna-eiland.

Een schiereiland ligt altijd boven zeeniveau en is niet volledig ondergelopen. In sommige schiereilanden is de landverbinding bij vloed onder water. Dit is dan een ” getijdeneiland “. Schiereilanden in meren en rivieren worden “binnenlandschiereilanden” genoemd omdat ze in binnenwateren liggen.

Europa is het continent van de grote schiereilanden, zoals Italië en het Iberisch schiereiland met Spanje en Portugal. Een ander groot schiereiland in Europa is het Scandinavische schiereiland. Het grootste schiereiland ter wereld ligt echter in Azië : het Arabische schiereiland. Sommige onderzoekers geloven echter dat heel Europa een soort schiereiland van Azië is.

Wat is precies een schiereiland?

Er zijn veel delen van het land die uitsteken in de zee. Meestal spreekt men van een kaap of landtong. Wanneer precies wordt gesproken over een schiereiland, is niet precies gedefinieerd. Sommige mensen zeggen dat een schiereiland een stuk land is dat aan drie kanten omgeven is door water. Anderen zeggen dat het smalle gedeelte tussen land en “eiland” smaller moet zijn dan het “eiland”, alleen dan is het een schiereiland.

Soms is het niet mogelijk om precies te zeggen of iets een schiereiland is. Een voorbeeld is de Balkan. Het wordt vaak het Balkan-schiereiland genoemd. In feite zijn drie kanten ervan omgeven door water. De noordkant, die “hangt” aan het vasteland, is echter aanzienlijk breder dan de rest van de Balkan. In dit opzicht zou je kunnen zeggen dat de Balkan helemaal geen schiereiland is.