Wat is een zenuw?

Een zenuw is een streng van het lichaam waarover informatie stroomt. Zenuwen zijn zoiets als de telefoonlijnen van het lichaam. Hierover worden de informatie doorgegeven aan het hoofdkantoor en instructies aan andere organen. Het centrum is meestal de hersenen, in sommige gevallen het ruggenmerg of zenuwknopen.

Net als een telefoonlijn bestaat een zenuw uit veel “draden”, alleen deze zijn niet van metaal. Deze “draden” zijn zeer dunne verlengingen van zenuwcellen, zogenaamde zenuwvezels. Deze zenuwvezels worden samengebundeld door bindweefsel. De informatie wordt in de zenuwen doorgegeven als elektrische impulsen. Er zijn twee zeer verschillende soorten: Informatie stroomt van het lichaam naar de hersenen of van de hersenen naar het lichaam.

Welke twee soorten neurale paden zijn er?

Ten eerste is er de weg van het lichaam naar de hersenen: wanneer je iets heets aanraakt, wordt deze informatie doorgegeven aan de hersenen. Daar wordt het signaal verwerkt zoals in een computer. Het brein realiseert zich: deze hitte is niet goed voor de huid. De hersenen beslissen dat de hand het hete voorwerp moet loslaten.

Het tweede type zenuwpad stuurt een order naar de hand. Dit kan betekenen: “loslaten” of “terug!”. Dit commando bereikt de spieren in de arm en in de hand, laat het hete object los en trekt de hand terug.