Wat is er in Pompeii gebeurd?

Pompeii was een stad in het zuiden van Italië. In 79 na Christus werd het begraven toen de vulkaan Vesuvius uitbarstte. Als gevolg hiervan werd deze oude Romeinse stad ook behouden. Ze werden herontdekt in de 18e eeuw en veel ervan werd opgegraven.

Toen de vulkaan uitbarstte, was Pompeii een belangrijke en rijke stad in de buurt van de Middellandse Zee. Het was op een belangrijke weg naar Rome en er werd veel gehandeld. Ze was al 700 jaar oud.

De vulkaan overspoelde de stad met as en puimsteen. Degenen die niet snel genoeg renden, onderdrukten vaak gassen, werden getroffen door puimsteen of gedood in de modder. Huizen ingestort en begraven mensen onderling.

De schrijver Plinius de Oude was op dat moment op een schip in de buurt, maar stierf aan zwaveldampen. Zijn neef, Plinius de Jonge, bevond zich op een plaats die niet begraven was. Hij keek naar de uitbarsting en schreef erover. Daarom weten we vandaag vrij goed wat er toen gebeurde.

Pompeii is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen. Daar kun je een hele Romeinse stad bestuderen. Zelfs schilderijen die op muren waren geschilderd, zijn bewaard gebleven. Nergens anders is er zoiets.