Wat is gangreen?

Gangreen komt het meest voor aan handen en voeten. Dat wil evenwel niet zeggen dat dit de enige plaatsen zijn. In uitzonderlijke gevallen kan gangreen zelfs de ingewanden aantasten.

Wat is gangreen?
Een weefselversterf dat ontstaat door een tekort aan zuurstof in de cellen noemt men gangreen. Het treedt gewoonlijk op als de bloedtoevoer wordt afgesneden Het het meest voor bij oudere mensen, wanneer een slagader verstopt raakt door een bloedstolsel of door een inwendige verdikking van de slagaderwand. Gangreen kan ook volgen op weefselbeschadiging door bevriezing of bij ernstige wonden.

Droog gangreen
Bij droog gangreen wordt de bloedtoevoer geleidelijk aan afgesneden. Het aangetaste lichaamsdeel wordt koud en stijf. Het verandert van kleur totdat het uiteindelijk zwart wordt. Vaker wordt de circulatie plotseling afgesneden en het gedeelte wordt dan pijnlijk, gezwollen en warm. Het aangetaste deel kan gaan ontsteken.

Gasgangreen
Bij gasgangreen is er een kleine verwonding en wordt de bloedtoevoer verminderd. Infectie met een bacterie, clostridium genaamd, veroorzaakt onderhuidse vorming van gas en giftige stoffen. Deze vernietigen de naastliggende weefsels en het gasgangreen kan zich snel uitbreiden. In ernstige gevallen moet een ingrijpende operatie worden uitgevoerd om het aangetaste deel weg te nemen, waarbij amputatie van een arm of been nodig kan blijken te zijn.

Voorkomen
Ziekten die de slagaderen beschadigen en blokkeren zijn dikwijls de oorzaak van gangreen. Met de nodige zorg kan men de aandoening doorgaans in de hand houden.

Voorzorgsmaatregelen omvatten nauwkeurige aandacht voor handen en voeten, vooral bij mensen die aan suikerziekte lijden. Wonden moeten infectie-vrij worden gehouden. Bevroren lichaamsdelen moeten luchtig, met verwarmde dekens, worden bedekt of in lauwwarm water worden ondergedompeld. Gebruik geen warm of heet water. Wrijf ook niet in met ijs of sneeuw. Zorg uiteraard zo snel mogelijk voor medische hulp.