Wat is gluten?

Gluten is een soort eiwit dat voorkomt in de zaden van veel granen. Gluten staat ook bekend als “gluten-whitening”, omdat het ervoor zorgt dat graanmeel blijft plakken aan een rubberachtig en elastisch deeg wanneer het wordt gemengd met water. Ook is het brood dan minder kruimelig.

Granen met een bijzonder hoog glutengehalte zijn bijvoorbeeld spelt en tarwe. Rogge, haver en gerst bevatten ook gluten. Granen zoals gierst, maïs en rijst zijn glutenvrij.

De overgrote meerderheid van mensen verdraagt ​​gluten zonder problemen. Een paar mensen zijn echter erg gevoelig voor dit eiwit: gluten kunnen darmontsteking veroorzaken. Artsen noemen deze ziekte “coeliakie”. Iedereen die ze heeft, mag geen glutenbevattende granen of iets van dergelijke granen eten: geen tarwebrood, geen pizza en geen spaghetti. Hij mag geen bier drinken, omdat bier onder meer uit gerst wordt gemaakt.

Voor mensen die geen gluten verdragen, is een dieet moeilijk. Ze moeten het zonder veel voedsel doen en moeten altijd goed opletten wat ze eten. Ondertussen zijn er ook veel voedingsmiddelen zonder gluten, die worden geproduceerd voor mensen met coeliakie.