Wat is helium?

Helium is een chemisch element, een bepaalde chemische stof. Helium wordt afgekort door het chemische symbool He. Het is een kleurloos, reukloos, smaakloos en niet-giftig gas. Het is zelfs een zogenaamd edelgas, wat betekent dat het niet chemisch reageert met andere stoffen of verbindingen vormt.

Sommige mensen inhaleren het helium van ballonnen om Mickey Mouse- stemmen te creëren. Het is gemakkelijk en geweldig om te horen hoe de stem in seconden verandert. Het is echter gevaarlijk om heel lang veel helium in te ademen, dat zou slecht zijn voor de longen en de hersenen.

Waar gebruiken we helium?

Omdat helium ongeveer zeven keer lichter is dan lucht, wordt het gebruikt om ballonnen of zeppelins te vullen. In tegenstelling tot waterstof, die nog lichter is, is helium niet brandbaar en bestaat er dus geen explosiegevaar.

Een mengsel van helium en zuurstof wordt gebruikt in medicijnen en duiken in plaats van lucht in te ademen. Het mengsel stroomt gemakkelijker door vernauwingen en is daarom gemakkelijker in te ademen. Vloeibaar of gasvormig helium wordt ook gebruikt als koelmiddel omdat het veel warmte kan absorberen.