Wat is Menstruatie?

Menstruatie is iets dat in het lichaam gebeurt bij meisjes en vrouwen. Ongeveer eenmaal in Monalt bloedt de baarmoeder. Dit wordt ook de menstruatie, periode, cyclus, dagen of regel genoemd. Het is iets normaals en geen ziekte.

De eerste bloeding krijgt meestal meisjes als ze tussen 10 en 16 jaar oud zijn. Het kan echter vroeg of laat gebeuren. Volwassen vrouwen hebben een menstruatieperiode om de vier weken, die vervolgens enkele dagen duurt. De eerste bloeding gebeurt niet altijd zo regelmatig.

De eerste menstruatie geeft aan dat een meisje eerder haar eerste ovulatie had gehad. Dit betekent dat als hij slaapt zonder voorbehoedsmiddel met een jongen of een man, dwz geslachtsgemeenschap heeft, hij zwanger kan worden en een kind kan krijgen. Een vrouw ovuleert niet tijdens de zwangerschap en heeft daarom geen menstruatie, omdat het kind dan in het lichaam groeit

Ongeveer elke maand rijpt een eicel in een van de twee eierstokken en migreert naar de baarmoeder. Daar vormt zich een slijmvlies, waarin een bevruchte eicel kan opgroeien. Als het niet tot bevruchting komt, scheidt het lichaam delen van de baarmoederslijmvlies af die niet langer nodig zijn. Hierdoor kan het slijmvlies weer hervormen.

De opname gebeurt via het bloeden. Er gaat weinig bloed verloren en het lichaam kan dit snel vervangen. Het bloed stroomt van de baarmoeder door de vagina naar buiten. Daar kan het worden opgenomen met pleisters of inlegkruisjes. Veel vrouwen gebruiken tampons in plaats van pleisters, die in de vagina worden ingebracht en het bloed daar absorberen.

Tijdens een menstruatie voelen sommige meisjes en vrouwen slechts een matige ruk aan de buik. Voor anderen is de pijn sterker. Sommigen sparen zichzelf tijdens de “dagen” en zijn minder actief, anderen doen alles zoals gewoonlijk. Meisjes of vrouwen met zware bloedingen gaan in deze periode niet graag naar een zwembad.