Wat is windenergie?

Windenergie is een manier om energie te winnen. Meestal betekent dit dat men energie van de wind omzet in elektrische energie. Maar mensen gebruikten lang geleden windenergie met windmolens en zeilschepen.

In 1887 maakte iemand in het VK voor het eerst elektriciteit uit wind. De wind blaast tegen vleugels van de rotor, die vervolgens een generator beweegt. De generator is het apparaat dat de elektriciteit produceert, net als de dynamo op de fiets.

Windenergie heeft belangrijke voordelen. Het wordt een hernieuwbare energie genoemd omdat de wind in de toekomst zal waaien en niet wordt verminderd door de windenergie. Steenkool en olie daarentegen worden geconsumeerd en groeien niet. Windenergie veroorzaakt geen vuil.

Sommige mensen vinden echter dat de windturbines in het landschap er niet zo mooi uitzien. Ze denken ook dat de rotor luid is. Daarom willen ze geen windturbines in hun buurt.

Van de energie die in de wereld wordt gebruikt, komt weinig uit windenergie. Maar in sommige landen is het al een groot deel, in Denemarken ongeveer een derde. China, de Verenigde Staten en Duitsland zijn de drie landen ter wereld die de meeste windenergie opwekken.