Wat kan er de oorzaak van zijn als je overmatig last hebt van braken tijdens de zwangerschap?

Een echte duidelijke oorzaak voor het probleem wordt meestal niet gevonden. Lange tijd is gedacht dat de klacht kon worden gezien als het onbewust afwijzen van de zwangerschap. Dit is achterhaald en tegenwoordig gelooft bijna niemand dat meer.

Wel blijkt het euvel vaker voor te komen bij vrouwen die al dan niet bewust twijfels hebben over de zwangerschap. Je zou echt misselijk kunnen worden van je onzekerheid of je kind op dit moment nu wel of niet welkom is.

Verder is bekend dat het probleem ook vaker voorkomt bij vrouwen die een zeer sterke binding met hun moeder hebben. Daarnaast zouden gevoelens van minderwaardigheid, huwelijksmoeilijkheden, angst voor de bevalling en voor ” een misvormd kind en angst om voor je partner niet meer aantrekkelijk te zijn eveneens een rol spelen bij het ontstaan van de klachten. Op zich klinkt dat allemaal erg interessant, maar of je er wat aan hebt, mag je best in twijfel trekken. Slechts een enkele keer is een lichamelijke ziekte van de maag of de lever de achterliggende oorzaak van het veelvuldige braken. In het ziekenhuis zal men daar zonodig wel enig onderzoek naar doen.