Wat kan er tegen malaria worden gedaan?

Malaria is een ziekte die vooral voorkomt in zuidelijke , warme landen, dwz in de tropen en subtropen. De malaria wordt verkregen door het bijten van bepaalde muggen. Daarom worden deze muggen ook malariamuggen genoemd, maar ze worden ook vaak “muggen” genoemd, vergelijkbaar met het Spaans.

Wanneer een persoon wordt gestoken, komt speeksel uit de mug in zijn bloed . Met het speeksel komen zelfs kleine ziekteverwekkers van malaria. Ze worden plasmodia genoemd. Dit zijn kleine wezens die uit slechts één cel bestaan. Ze vermenigvuldigen zich in het bloed van de mens. Het duurt even en begint steeds opnieuw. Hiervan krijgen mensen die malaria hebben om de paar dagen een zeer hoge koorts . De ziekte wordt daarom ook tropische koorts, malaria of intermitterende koorts genoemd.

Voordat onderzoekers er ongeveer 100 jaar geleden achter kwamen, geloofde men dat malaria werd veroorzaakt door slechte lucht . Dit is nog steeds te zien aan de naam: malaria is Italiaans en betekent “slechte lucht “.

Elk jaar krijgen ongeveer 250 miljoen mensen malaria. Dat is ongeveer drie keer zoveel als in Duitsland wonen. Jaarlijks sterven er ongeveer een miljoen mensen, vooral kinderen. Het was tot nu toe het slechtste in 2004. Sindsdien is het iets minder. De meeste slachtoffers zijn in Afrika.

Wat kan er tegen malaria worden gedaan?

Een mens kan zichzelf beschermen door te voorkomen dat hij wordt gestoken door de muggen. Malariamuggen zijn vooral ‘s avonds en’ s nachts gevoelig voor steken. Daarom moet je een net boven zijn bed hebben. Op die manier kunnen de muggen je niet bereiken. Vaak worden deze netten muskietennetten genoemd. Bovendien kun je stevige kleding dragen die niet tegen de muggen kan.

In het verleden probeerden mensen de malariamuggen te doden . Dit werd meestal gedaan met gif dat in het gebied of zelfs in de woonkamer werd besproeid. Het gif kan echter ook ongezond zijn voor andere dieren en voor mensen. Bovendien raken de muggen gewend aan het gif en gaan niet dood als ze te vaak worden gebruikt.

Maar er is een andere manier: malariamuggen vermenigvuldigen zich in moerassen en vijvers. Op veel plaatsen drogen moerassen, vooral in de buurt van de dorpen . Zelfs als u ervoor zorgt dat er geen vijvers bij putten zijn, zijn er minder muggen. Plastic afval mag ook niet rondslingeren zodat er geen water achterblijft. Deze methode is vrij eenvoudig, wees voorzichtig. In feite zijn er minder malariamuggen in de buurt van dergelijke dorpen en minder mensen besmet met malaria.

Er zijn ook medicijnen die voorkomen dat u wordt geïnfecteerd. U kunt ook vergelijkbare geneesmiddelen gebruiken als u malaria heeft. Helaas werken deze medicijnen niet altijd: sommige malariaparasieten zijn eraan gewend geraakt. Er is geen vaccin tegen malaria. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO werkt echter hard om een ​​dergelijk vaccin te ontwikkelen.