Wat kan je doen tegen de griep

In het begin klinkt het misschien als een slechte grap, maar de ooggriep bestaat eigenlijk en het is niet zo zeldzaam. Veel patiënten vermoeden eerst conjunctivitis.

Van gemberfoto’s tot kruidenthee en spirituele benaderingen, er zijn talloze manieren om jezelf te beschermen tegen verkoudheid. We willen eindelijk een winter overleven zonder kou of keelpijn, maar we denken nauwelijks aan onze ogen. Deze lopen ook het risico in de koude seizoenen te worden geïnfecteerd met virussen.
Gelijk aan conjunctivitis

Wat in technisch jargon op de onuitsprekelijke term “keratoconjunctivitis epidemica” hoort, wordt in de volksmond eenvoudige ooggriep genoemd. Zoals echte griep, wordt deze ziekte ook veroorzaakt door virussen. De symptomen zijn echter vergelijkbaar met die van conjunctivitis. Typische symptomen zijn dienovereenkomstig rode, waterige, brandende of gezwollen ogen.
Ernstige diagnose

Bovendien kunnen soms gezwollen lymfeklieren optreden. Het diagnosticeren van een ooggriep en gewoon geen conjunctivitis is niet altijd gemakkelijk voor de arts, ook de laatste klacht komt veel vaker voor. Absolute veiligheid kan alleen worden bereikt met een conjunctivaal wattenstaafje dat door de oogarts wordt genomen om de ziekteverwekker vervolgens te analyseren.
wachttijd

Omdat terwijl de conjunctivitis wordt veroorzaakt door bacteriën, griep in het oog alleen virussen zijn die verantwoordelijk zijn voor de symptomen. In termen van therapie is geduld de beste remedie, in de regel eindigt de infectie uiterlijk na twee weken. Eigenlijk kan worden behandeld volgens de huidige status alleen de symptomen. Geschikte zalven of druppels zijn bijvoorbeeld nuttig om opgedroogde ogen weer onder controle te krijgen. In geval van verdenking, moet u altijd naar de arts gaan, omdat in geval van conjunctivitis andere middelen nodig zijn.
Gewassen, niet geschud

Om het zover te laten komen en andere virussen geen kans te geven, is regelmatig handen wassen in de koudere maanden van het jaar essentieel. Als je extra voorzichtig wilt zijn, moet je ook afzien van het geven van handen bij het begroeten van je medemensen. Of dit in het dagelijkse beroepsleven kan worden geïmplementeerd, is ooit een open vraag. Maar een winter zonder kou, dat is toch niet de waarheid.