Wat kunt u doen tegen griep?

De griep is een ziekte die wordt veroorzaakt door virussen. In het jargon wordt ze “griep” genoemd. Het wordt wereldwijd verspreid. Het virus leeft op het slijmvlies. Slijmvliezen zijn aanwezig in de neus, in de mond en in de ogen.

Het virus kan er op verschillende manieren komen. De meest voorkomende manier is de druppelinfectie: wanneer iemand hoest of niest met griep, komen kleine slijmdruppeltjes in de lucht met virussen. Deze blijven aan het oppervlak van objecten plakken, zelfs aan de handen. Je kunt het virus dan vangen als je deze objecten of handen aanraakt en vervolgens je neus, mond of ogen vasthoudt.

Hoe herken je een griep?

Een griep is vergelijkbaar met een verkoudheid, maar meestal voel je je veel zieker. Je bent erg zwak en minder hongerig dan normaal Je kunt ook hoge koorts of koude rillingen krijgen. Met koude rillingen wordt iemand koud en huiver je. Vaak heb je ook hoofdpijn. Wanneer de slijmvliezen zijn opgezwollen, kunt u slecht ademen. Als ze droog zijn, moet je hoesten. Soms voel je je ziek als je griep hebt en moet overgeven.

Deze griepsymptomen worden in het jargon ‘symptomen’ genoemd. Ze komen erg snel nadat het virus het lichaam is binnengekomen. De tijd tussen het eerste contact met het virus en het eerste symptoom wordt “incubatietijd” genoemd. De symptomen blijven tussen zeven en 14 dagen.

Wat kunt u doen tegen griep?

Als u dergelijke symptomen heeft, kunt u naar de arts gaan. Hij onderzoekt er een en kan u vertellen of u besmet bent met de griep of dat u een andere ziekte heeft. De arts kan dan een medicijn voorschrijven dat u helpt de symptomen beter te verdragen. Er zijn geen medicijnen die griep stoppen. Bij sommige medicijnen passeert een griep echter iets sneller.

Je kunt jezelf ook beschermen tegen griep voordat je het krijgt. Daarvoor kun je gevaccineerd worden. Dan ben je niet zo gemakkelijk aan. De beste en gemakkelijkste bescherming is echter om uw handen regelmatig te wassen. Voor een groet met een handdruk breng je de meeste virussen over. Er zijn ook transmissies, als u deurknoppen, trapleuningen of andere leuningen aanraakt en vervolgens in het gezicht reikt voordat u uw handen wast.