Wat te doen als de motor niet meer wil stoppen

Als u het contact van uw auto afzet, kan het gebeuren dat de motor blijft doorlopen; dit noemt men nadieselen. Misschien is het octaangehalte van de getankte benzine te laag; is dit niet zo, dan zijn in negen van de tien gevallen gloeiende kooIdeeItjes in de cilinder de oorzaak. Deze ontsteken namelijk het mengsel dat na het afzetten van het ontstekingscontact nog wordt aangezogen.

Mechanische problemen
Minder vaak zal een mechanisch probleem de oorzaak van het nadieselen zijn. Zaken die gecontroleerd moeten worden zijn dan het ontstekingstijdstip, de afstelling van de carburateur en, als de moror ook te heet wordt, het koelsysteem, de thermostaat en de spanning van de ventilateurriem.
Ten slotte kan ook de gaskabel blijven hangen. Vaak is de oorzaak hiervan een versleten veer. Door deze te vervangen is het euvel te verhelpen.
Meestal zal een nieuwe veer twee rechte uiteinden hebben. Buig aan één kant een haakje en bevestig dit aan de moeilijkst bereikbare kant (gewoonlijk de kant van de smoorklep). Trek vervolgens de veer een heel klein stukje uit, maak met een tangetje aan deze kant ook een haakje op de juiste lengte en bevestig dit. Knijp overtollig ijzerdraad van de veer met een kniptangetje af.