Wat te doen als planten knobbels vertonen

Bij abnormale knobbelvorming in het weefsel van bijvoorbeeld eik, wilde roos of wilg betreft het meestal gallen. Deze kunnen variëren van kleine, blaarvormige knobbels tot flinke, appelvormige gezwellen. Ze kunnen op bladeren, stengels, bloemen en wortels voorkomen en worden veroorzaakt door insekten, bacteriën of schimmels.

Over het algemeen zijn gallen, met name als ze door insekten zijn veroorzaakt, vrij onschadelijk. Ter plaatse is de plant enigszins misvormd en soms sterft het weefsel rondom de gal af. U kunt ze eventueel met de hand verwijderen.

Planten kunnen wel ernstig bedreigd worden door schimmels die gallen veroorzaken, zoals de schimmel die oorzaak is van de beruchte knolvoetziekte bij koolsoorten en andere kruisbloemigen. Is de tuin hier eenmaal mee geïnfecteerd, dan mogen er zeven jaar lang geen kruisbloemigen in worden gezaaid.

Knobbels op de wortels van kasplanten, met name komkommer en tomaten, worden veroorzaakt door wortelknobbelaaltjes. Bestrijding is onmogelijk: aangetaste planten moet men onmiddellijk met grond en al vernietigen.