Wat u moet doen bij autopech op de snelweg

Zorg dat u bij panne op de snelweg zo spoedig mogelijk de rijbaan verlaat. Rijd, als er geen vluchtstrook is, desnoods voorzichtig de berm in. Stap op de vluchtstrook zo mogelijk aan de rechterkant van de auto uit en laat passagiers op veilige afstand in de berm of achter de vangrail wachten.

Brengt verder rijden geen hoge risico’s met zich mee, dan kunt u het bestedoorrijden naar een benzinestation of een parkeerplaats. Kunt u echt niet verder rijden, dan staat de auto -zeker bij avond -in de berm veel veiliger dan op de vluchtstrook. Zet de -verplicht aanwezige -gevarendriehoek ca. 30 m achter de auto.

Zet eventueel ook de waarschuwingsknipperlichten aan en bij avond de binnenverlichting. Zorg dat u, ook als u aan de auto bezig bent, het achteropkomend verkeer in de gaten kunt houden.

Laat uw auto, als reparatie ter plekke onmogelijk is, zo snel mogelijk naar een garage slepen. Stilstaande voertuigen langs de snelwegen zijn afleidende en gevaar opleverende obstakels, terwijl ze bovendien een gemakkelijke prooi vormen van het dievengilde.