Wat vreemde motorgeluiden kunnen betekenen

Hoewel motorgeluiden en andere vreemde geluiden van de auto soms alleen maar irritant zijn, geven ze toch vaak aan dat er iets aan de hand is. Een eenvoudige methode om geluiden in de motor beter te horen of hun herkomst vast te stellen, is het gebruik van een lange schroevedraaier als stethoscoop. Als u niet echt erg handig bent, kunt u de hierna vermelde problemen het beste door de vakman laten oplossen. Het is echter nooit weg als u in ieder geval een idee heeft van wat er aan de hand kan zijn.

Motorgeluiden
Een licht getik op een te grote klepspeling. Houdt dit ook aan nadat de kleppen gesteld zijn, dan kunnen de nokken van de nokkenas, de klepstoters of de tuimelaars versleten zijn. Varieert het getik afhankelijk van het toerental en de belasting van de motor, dan is er misschien een zuigerveer gebroken, een zuigerpenbusje versleten of kantelt een zuiger. Is er geen sprake van getik maar van zwaar geklap, zijn vermoedelijk de drijfstanglagers uitgelopen en versleten.

Andere geluiden
Ontstaat er bij het intrappen van het koppelingspedaal een rammelend of knarsend , dan het druklager versleten. Hoort u een gillend of jankend als de motor loopt, dan kan de ventilateurriem slap staan of een afdichtingsring van de waterpomp versleten zijn. Een sissend geplof, als er gas wordt gegeven, duidt op een kapotte knaldemper of een lekkage bij de bevestiging van het uitlaatspruitstuk. Gerammel het stationair lopen wordt veroorzaakt door een versleten distributieketting of een ontregelde kettingspanner. Een sissend dat varieert met het toerental van de motor wijst erop dat de motor valse lucht aanzuigt. Een stotend bij optrekken kan op een versleten kruiskoppeling duiden. Een suizend zal meestal voortkomen uit een onvoldoende afdichting van de ruiten.