Wat zijn de geheimen van de piramides van Gizeh?

De piramides van Gizeh zijn drie monumenten uit het oude Egypte. Ze zijn niet alleen de beroemdste piramides in Egypte: ze zijn de enige zeven wereldwonderen die de tijd hebben overleefd.

Elk van de drie piramides ontleent zijn naam aan een andere farao, een koning. De farao’s zijn in hen begraven. Ze werden ongeveer vier en een half duizend jaar geleden gebouwd. Omdat ze zeer stevig zijn gebouwd, gemaakt van stenen, zijn ze goed bewaard gebleven. Ze hadden echter allemaal ooit een schelp van witte, gepolijste kalksteen. De meeste van hen hebben nu genomen voor andere gebouwen.

De grootste is de Piramide van Cheops. Ze is 146 meter hoog. Pas in 1311, in de middeleeuwen, bouwde Engeland een groter gebouw: de kathedraal van Lincoln. Veel bezoekers beschouwen de middelste als de grootste piramide, maar in werkelijkheid is dit de Khafre-piramide.

Niemand weet precies hoe de piramides zijn gebouwd. Misschien heb je grote zandhellingen gecreëerd. Dat zou echter lang hebben geduurd. Lange tijd werd gedacht dat de arbeiders slaven waren. Tegenwoordig denkt men dat ze waarschijnlijk normaal werden betaald.

Waar zijn de piramides van Gizeh?
In de middeleeuwen wilde een Arabische heerser de piramides vernietigen. Na acht maanden gaf hij het op. In de Mykerinos-piramide kun je nog steeds de plaats zien waar het begon.

De drie piramides bevinden zich in de buurt van de Egyptische stad Gizeh, een buitenwijk van Caïro. Giza zelf heeft meer dan drie miljoen inwoners en is de derde grootste stad van het land. Veel bezoekers zijn echter toeristen van over de hele wereld.

Het gebied van de piramides wordt een necropolis genoemd, een stad van de doden. Er zijn veel graven, niet alleen van koningen en koninginnen, maar ook van hun families en belangrijke mensen in de staat. Ten zuiden van de drie grote piramides zijn bijvoorbeeld drie kleine, de koningin-piramides genoemd.

Bij de piramides staat de Grote Sfinx van Gizeh. Een sfinx is een mythisch wezen, met het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens. Er zijn verschillende van dergelijke beelden , maar Giza is de grootste en beroemdste. Farao Cheops heeft dit beeld van 73 meter mogelijk gemaakt.