Webhosting

Webhosting is een dienst op het World Wide Web die aan particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen of andere inhoud.

Internetpagina’s worden over het algemeen opgeslagen op webservers, maar ze kunnen ook worden opgeslagen op andere computers. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is worden deze opgeslagen bij zogenaamd hostingbedrijf of een webhost.

Soorten webhosting

Hosting kan onderverdeeld worden in verschillende soorten (volgens stijgende kostprijs):

* Gratis hosting: meestal erg beperkt, alleen via web te uploaden, met weinig schijfruimte en bandbreedte, en met banners die door de hostingfirma toegevoegd worden op elke pagina. Het draaien van scripts (bijvoorbeeld PHP) en het voeren van een eigen domeinnaam is vaak niet mogelijk. Schijfruimte en bandbreedte zijn meestal ook beperkt.
* Shared hosting: hierbij worden meerdere (honderden) websites op dezelfde server geplaatst.
* Reseller hosting: Voorziet in een hoge schijfruimte en bandbreedte die kan verdeeld worden over alle sites die de gebruiker er wil op plaatsen. Te vergelijken met shared hosting, maar u heeft meer vrijheid en u kunt zelf webhosting verkopen.
* Virtual Private Server hosting (VPS): hiermee kan één server meerdere virtuele domeinen huisvesten. Vanop afstand lijkt het alsof het virtuele domein door een aparte server wordt aangeboden. Elke klant heeft dan adminstrator of root-rechten om de server te configureren en gebruikers rechten toe te kennen.
* Dedicated hosting: de klant krijgt werkelijk een eigen server (machine). Er zijn geen beperkingen.

Hosting aanvragen

Er zijn vele providers voor webhosting te vinden, gratis en tegen betaling. Naast de meer uitgebreide mogelijkheden geven betalende hostingproviders meer service, zoals 24 uur op 24 ondersteuning.

De vereisten van de toepassing zijn ook van belang. Sommige websites vereisen bepaalde software voor databanken of voor scripts, en een bepaald besturingssysteem. Websites met Active Server Pages (ASP) vereisen gewoonlijk een server met een Microsoft Windows-server. Daarnaast is het met ASP-webhostingpakketten ook mogelijk om gebruik te maken van een Microsoft Access-database, maar dit kan nu ook met linux. Ook de ondersteuning voor Frontpage-extensies (een programma waarmee u uw website kunt bouwen) is tegenwoordig ook op een Linux-server mogelijk. De meeste providers bieden echter Linux-hosting, omdat dit volgens velen stabieler is en minder geplaagd wordt door beveiligingslekken. Ook de reguliere virussen kunnen geen kwaad aanrichten op een Linux-server, met als bijkomend voordeel dat klanten elkaar onderling niet kunnen besmetten. Een typische configuratie voor een Linux-server is het zogenaamde LAMP-platform, met Linux, Apache, MySQL, en PHP.

Hosting bedrijven:
Argeweb.nlBij Argeweb huurt u schijfruimte op internet om uw website te publiceren (webhosting). U krijgt uw eigen domeinnaam met bijbehorende e-mailadressen (uwkeuze@uwdomein.nl).

Yourhosting.nl – Hosting pakketten va € 2,50 per maand

one.com – Hosting va € 1,50 per maand

versio.nl – Shared Hosting va € 2,25 per maand

mijndomein.nl – webhosting va € 29 per jaar