Weekendje Brugge

Brugge is een stad in het Vlaamse deel van België , vlakbij de Noordzee . In het Vlaams worden ze Brugge genoemd en in het Frans Brugge Brüüsch. Ongeveer 120.000 mensen wonen in Brugge. Dit maakt het een van de grootste steden van het land. De stad wordt doorkruist door tal van grachten . Daarom worden ze ” Venetië van het noorden ” genoemd.

De stad bestaat al sinds de 2e eeuw na Christus . Een stormvloed in 1134 creëerde een natuurlijke verbinding met de Noordzee. Dit maakte de stad een belangrijke plaats voor koopwaar op zee. Verhandeld met alles wat mogelijk is: wijn uit Frankrijk, specerijen uit Italië, bont uit Rusland en nog veel meer. Bijzonder belangrijk was de familie Van der Beurse. Van haar komt de term “aandelenmarkt” als een handelsplaats voor aandelen .

Rond het jaar 1300 was Brugge een van de rijkste steden van Europa . Naast de handel in koopwaar was dit ook te danken aan het fijne textiel dat in de stad werd geproduceerd. Toen de industrialisatie in de 18e eeuw begon, verloor Brugge steeds meer belang. Maar nu waren andere steden belangrijk waar er veel fabrieken en kolen in het gebied waren.

Uit de gouden eeuw van de stad komen veel mooie gebouwen die vandaag de oude stad verrijken. Dit is een UNESCO– werelderfgoed sinds 2000. Vooral het stadhuis en de kathedraal zijn . Beide gebouwen zijn voorbeelden van gotische architectuur. Sommige historische gebouwen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd en vervolgens herbouwd.

Het oude marktplein vormt het centrum van de oude stad . Er is een obelisk, een hoge pilaar van steen . Er is ook een biermuseum , vele kleine cafés en het belfort “Belfry”, het herkenningspunt van Brugge. In de Holy Blood Basilica, een grote kerk nabij het marktplein, staat een container waarin bloed van Jezus wordt bewaard, dus een relikwie . Op het feest van Hemelvaartsdag wordt ze door de stad gedragen.

Brugge is de thuisbasis van een van de meest succesvolle voetbalclubs van België. FC Brugge is 15 keer kampioen in België geweest en heeft de trofee 11 keer gewonnen. Hij speelt zijn thuiswedstrijden in het Jan Breydelstadion aan de rand van de stad.