Weekendje Hamburg

Hamburg is een stad in het noorden van Duitsland. Het ligt aan de rivier de Elbe en staat bekend om zijn grote haven. Bijna twee miljoen mensen wonen in Hamburg. In Duitsland is alleen Berlijn groter.

Hamburg is meer dan 1.000 jaar oud. In de middeleeuwen was de stad lid van de Hanseatic League, een krachtige vereniging van kooplieden en steden. Omdat de haven altijd belangrijk was, werd Hamburg herhaaldelijk aangevallen en veroverd door andere landen, zoals Denemarken of Frankrijk. Tegenwoordig maakt Hamburg deel uit van Duitsland en is het zijn eigen staat. Het wordt bestuurd door de Eerste Burgemeester en de Senaat, dus hier is de regering.

De haven van Hamburg is de grootste in Duitsland en een van de grootste ter wereld. Er zijn ook scheepswerven waar nieuwe schepen worden gebouwd, een grote vliegtuigfabriek en veel fabrieken. Daar maak je nieuwe dingen uit olie, koper, rubber of koffie.

In Hamburg, maar ook veel kranten, televisie- en radiostations zijn thuis. Er zijn ook verschillende universiteiten en vele musea en attracties. Het beroemdste gebouw in de stad is de Sint-Michielskerk, genaamd “Michel”.

Hamburg is een stad met veel water en veel groen. Naast de Elbe stromen er nog drie rivieren door Hamburg: Alster, Bille en Este. De Alster verdeelt Hamburg bijna precies in het midden, van noord naar zuid . Midden in de stad is het afgedamd tot een meer. Twee bruggen scheiden de buitenste en binnenste Alster. De Binnenalster ligt binnen de oude stadsmuur , de Aussenalster buiten. Veel Hamburgers wandelen, joggen of fietsen langs de Alster.

Hamburg is dunbevolkt voor een grote stad. Er zijn veel parken. Bekend zijn het stadspark in het noorden van de stad, het Jenischpark in het westen en de wallen en “Planten un Blomen” in het stadscentrum. De begraafplaats Ohlsdorf is de grootste parkbegraafplaats in Europa.

Een groot deel van het stedelijke gebied van Hamburg is een havengebied, waar niemand woont. Altenwerder was bijvoorbeeld ooit een dorp. Tegenwoordig is het een district van Hamburg en ligt het in het havengebied. Slechts drie mensen wonen in Altenwerder.

Een andere reden waarom weinig mensen in Hamburg op een groot gebied wonen, is de Vier- und Marschlande. Ze bevinden zich in het zuidoosten van de stad, verder op de Elbe. Daar woon je heel dorp. Ook eerder dorp zijn de bosdorpen in het noorden van de stad en de Elbe buitenwijken in het westen. Hier wonen eerder de rijke burgers van Hamburg.

Hamburg werd twee keer zwaar verwoest. De eerste keer was bij de grote stadsbrand in 1842. De tweede keer was in 1943. In die tijd woedde de Tweede Wereldoorlog en vielen de geallieerden Hamburg aan vanuit de lucht. Daarom zijn er niet veel oude gebouwen in Hamburg. Het oudste gebouw in Hamburg is de vuurtoren op Neuwerk, die ver weg is van de stad zelf. Het dateert uit de 14e eeuw.

De meeste huizen van voor de Tweede Wereldoorlog liggen in het westen van de stad. De wijken Eimsbüttel, Hoheluft en Eppendorf zijn erg populair om te wonen en ook erg dicht gebouwd. De meeste huizen in Hamburg zijn in de jaren vijftig gebouwd. In Hamburg worden vaak huizen gemaakt van rode bakstenen gezien. Een bijzonder moderne woonwijk die net in opkomst is, is de HafenCity.