Weekendje Helsinki

Helsinki, uitgesproken als Hell-singki, is de hoofdstad van Finland. Het is de thuisbasis van meer dan 300.000 mensen, meer dan elke andere Finse stad. Over elke twintigste persoon spreekt Fins als moedertaal, maar Zweeds. Daarom mogen bewoners het personeel van de stad in beide talen spreken.

De stad is meer dan vijfhonderd jaar oud, maar lange tijd was Turku de belangrijkste stad in Finland. Maar in 1812 kwam Finland van Zweden naar Rusland. Helsinki was de hoofdstad van Finland. Finland is sinds 1917 een onafhankelijk land.

Helsinki ligt in het uiterste zuiden van Finland aan de kust , meer bepaald aan de Finse Golf. De stad is ook de thuisbasis van de belangrijkste haven van het land. Veel mensen reizen bijvoorbeeld per veerboot naar Estland, en vice versa, maar ook naar Zweden, Rusland, Polen en Duitsland. Veel cruiseschepen varen ook naar de haven van Helsinki.

Het belangrijkste grote evenement dat tot nu toe in Helsinki plaatsvond, waren de Olympische Spelen in 1952. Daarnaast werden de Wereldkampioenschappen atletiek van 1983 en 2005 in Helsinki gehouden. De Linux-oprichter Linus Torvalds en de schrijver Mika Waltari komen uit Helsinki.

Bezienswaardigheden in Helsinki

Kathedraal van Helsinki
De kathedraal van Helsinki is een echt juweeltje en heel anders dan de meeste kerken. Van buiten is de kathedraal volledig wit en de binnenkant is ook zeer minimalistisch. Er zijn nauwelijks schilderijen en decoraties, alles ziet er erg helder en open uit.
De trappen van de kathedraal zijn bijzonder mooi, waarop u gewoon een tijdje kunt zitten en de toeristen kunt laten doorgaan.

Kathedraal van de veronderstelling
Het tegenovergestelde van de kathedraal is de orthodoxe kathedraal van Uspensky. Met zijn uikoepels zou de kerk eerder in Rusland zijn dan in Helsinki.
De Uspensky-kathedraal is zelfs ontworpen door een Russische architect en is de grootste orthodoxe kerk in West-Europa.

Temppeliaukio Rock Church
Een heel bijzondere kerk is de Temppeliaukio-kerk, die pas in 1969 werd gebouwd. Het wordt niet voor niets ook wel de Felsenkirche genoemd. Omdat, zoals de naam al doet vermoeden, het was gebouwd in een granieten rots.
Binnen lijkt het meer op een evenementenhal dan op een kerk. Een bezoek is zeker de moeite waard.

Marktplein en oude markthal
Het ligt midden in de stad, direct aan de haven en op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden van Helsinki.
Er zijn kraampjes, traditioneel handwerk en veel souvenirs voor de gasten van de cruiseschepen die elke dag door Helsinki varen.
Naast de markt is er een oude markthal, waar ook veel heerlijke kraampjes staan.

Bad bad boy

Op weg naar de veerbootterminal, waar de Tallink Silja-lijn richting Tallinn vertrekt, komen we plotseling dit onmisbare standbeeld tegen.

Je kunt je alleen maar voorstellen waarom de goede Bad Bad Boy naar zo’n afgelegen deel van de stad werd verbannen. We zullen er zeker van houden! Hier kunt u de exacte locatie op Google Maps zien.

Het eiland Seurasaari

Seurasaari is een eiland in het stedelijk gebied van Helsinki en een groot openluchtmuseum. Op Seurasaari vindt u veel traditionele gebouwen uit de Finse cultuur en krijgt u een beetje inzicht in het traditionele Finse plattelandsleven.

Elk jaar midden in de zomer is er een groot festival op Seurasaari waar ‘s avonds enorme Juhannus-vuren worden aangestoken. We waren er natuurlijk en tonen je een paar indrukken van het Juhannus Festival 2016 in een video.

Informatie over evenementen op Seurasaari en het programma van het Juhannus-festival is te vinden op de website van het openluchtmuseum van Seurasaari.

Design District Helsinki

Je kunt overal in Scandinavië ontwerpen en Helsinki is ook trots op het ontwerp dat in Finland is gemaakt.

Het Design District strekt zich uit over verschillende straten in het centrum van Helsinki. Er zijn nu meer dan 200 winkels en galerijen gewijd aan mooi design: kleding, meubels, accessoires, antiek – er is niets dat hier niet is.