Weekendje Parijs

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en de grootste stad in dit land. Het heeft iets meer dan 2 miljoen inwoners. Ongeveer 12 miljoen mensen wonen in het gebied rond Parijs. In de Europese Unie is alleen het grootstedelijk gebied van Londen groter, de hoofdstad van Groot-Brittannie.

Parijs ligt aan de Seine. Deze rivier mondt uit in het Engelse Kanaal, de zee tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Er zijn enkele bossen rond Parijs. Er wordt veel gemaakt in Parijs en omgeving, bijna alle belangrijke bedrijven in het land zijn hier. Sommige agentschappen van de Verenigde Naties zijn ook gevestigd in Parijs.

Zelfs onder de oude Kelten was “Lutetia” een belangrijke stad. Dit bleef ze in het Romeinse rijk en daarna. In de middeleeuwen werd Parijs de stad waar de Franse koningen woonden. Het grote kasteel lag net buiten de stad in Versailles.

Sindsdien is Parijs altijd de belangrijkste stad van Frankrijk gebleven. Maar Parijs is ook internationaal erg belangrijk. Er werden in totaal twee Olympische Spelen en zes Wereldtentoonstellingen gehouden. De Eiffeltoren werd gebouwd als een uitkijktoren voor de Wereldtentoonstelling in 1889 voor het 100-jarig bestaan ​​van de Franse Revolutie en moest daarna worden gesloopt. Tegenwoordig is het het herkenningspunt van de stad.

Als je in Parijs wilt wonen of winkelen, is het vrij duur. Toch komen er elk jaar veel toeristen naar Parijs. Onder de vele attracties bevindt zich niet alleen de Eiffeltoren, maar ook het Louvre. Dit is een wereldberoemd museum dat vroeger een kasteel voor koningen was. Bovendien denken veel mensen in Parijs aan de kathedraal “Notre Dame”. Deze kerk is gelegen op een riviereiland van de Seine, hier is de stad Parijs ontstaan. In april 2019 werden delen van de kerk afgebrand in een brand, in de komende jaren moet de schade worden hersteld.