Weekendje Pretpark

Een themapark of pretpark is een groot gebied dat mensen voor hun plezier bezoeken. Zo’n park biedt bezoekers meestal ritten zoals een carrousel of een achtbaan . Men denkt dat een pretpark er vele uren of de hele dag aanwezig is. In tegenstelling tot een kermis ligt een themapark altijd op dezelfde plek. Veel themaparken zijn het hele jaar door geopend. Anderen zijn echter in de winter gesloten, omdat dan minder mensen een themapark willen bezoeken vanwege het weer .

Soms werd een pretpark gecreëerd door een park te herbouwen. Ritten, restaurants enzovoort werden toegevoegd. Of het park is vanaf het begin gebouwd als een themapark. Soms was er een marktplaats met een beurs die zo populair was dat je hem daar permanent achterliet.

Wie een themapark bezit, verdient op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld toegang vragen voor het hele park. Dan is het vaak gratis, als je naar de spooktrein of een andere rit gaat. In andere parken ga je zomaar, maar dan betaal je voor elk bezoek een ritje.

Om het pretpark interessant te maken voor de bezoekers, moeten de parkeigenaren ook steeds opnieuw nieuwe attracties aanbieden. Veel bezoekers willen altijd iets nieuws zien of rijden met nog meer spannende ritten. Er moet ook voor worden gezorgd dat het park altijd schoon is en alles werkt en veilig is. Als gevolg hiervan werken veel mensen in de grote pretparken.

Soorten pretparken
Wat precies een pretpark is, de experts hebben verschillende opvattingen. Vaak wordt dit opgevat als een themapark. Een themapark kan een groot thema of meerdere verschillende onderwerpen hebben. In een bepaald onderwerpgebied zou bijvoorbeeld alles eruit moeten zien als piraten of het Wilde Westen . Alles is aangepast aan dit thema: gebouwen, planten , ritten, kleding van medewerkers, muziek enzovoort.

Dit geeft bezoekers het gevoel in een andere wereld te zijn. In het Europese Park in Duitsland zijn de onderwerpen bijvoorbeeld verschillende Europese landen. Je kunt er dus onder andere door een Zwitsers dorp heen gaan of met een achtbaan door de IJslandse saga brullen.

In een waterpark heb je meestal badkleding . Omdat er glijbanen, zwembaden, golfslagbaden enzovoort zijn. De meeste van onze waterparken zijn binnen, en in warmere landen zijn ze vaak in de open lucht . Zelfs waterparken kunnen een specifiek thema hebben.

Een archeologisch park heeft als thema een tijdperk , een tijd in de geschiedenis . Dit kan bijvoorbeeld de tijd zijn van de oude Romeinen . Meestal bouwde je een park waar je toen nog ruïnes van had. In de dierentuin zie je wilde of minder wilde dieren . Een miniatuurpark toont kleine modellen van bekende gebouwen. In een sprookjespark kun je scènes van bekende sprookjes zien en horen.

Top 10 pretparken in Europa:

1. Disneyland Parijs – Frankrijk
Welkom in een wereld van dromen, magie en fantasie! Terwijl Disneyland Parijs de ogen van de jongste bezoekers laat schitteren, ontdekken volwassenen tussen Mickey Mouse, Darth Vader en de Lion King het innerlijke kind. Disneyland Parijs is populairder dan ooit: alleen al in 2018 bezochten 9,84 miljoen mensen het Disneyland Park en 5,3 miljoen de Walt Disney Studios. Met in totaal 15,14 miljoen bezoekers is het Disneyland Parijs dus het themapark met de meeste bezoekers in Europa.

2. Europa Park – Rust, Duitsland
Het Europa Park is niet alleen het populairste en grootste pretpark in Duitsland, maar ook een van de meest diverse. 15 themagebieden wachten op bezoekers in het park van 95 hectare. De belangrijkste attracties zijn de grote achtbanen “Silver Star” en “Blue Fire” evenals het “Voletarium”, de grootste “vliegende bioscoop” in Europa en ‘s werelds eerste looping restaurant “FoodLoop”.

3. Blackpool Pleasure Beach – Verenigd Koninkrijk
Het Blackpool Pleasure Beach in het Verenigd Koninkrijk is een van de meest traditionele pretparken in Europa: de geschiedenis gaat terug tot 1896. Tot op de dag van vandaag wordt het beschouwd als een bezoekersmagneet voor de adrenalinejunkies onder de fans van het pretpark – immers, van de 38 attracties alleen al zorgen 10 achtbanen voor spanning.

4. Efteling – Kaatsheuvel
Oorspronkelijk geopend als een sport- en wandelpark en later omgevormd tot een sprookjesbos, wordt de Efteling tegenwoordig beschouwd als een van de populairste pretparken in Europa. Op 72 hectare biedt het Nederlandse park het hele jaar door gezinsplezier.

5. PortAventura World – Tarragona, Spanje
Liefhebbers van pretparken, gelegen aan de Middellandse Zeekust, vinden het grootste themaparkresort van Spanje. PortAventura World bestaat uit het PortAventura Park, het Ferrari Land en het Caribe Aquatic Park. Dankzij de unieke sfeer en 55 attracties heeft PortAventura World herhaaldelijk de Worldofparks Award gewonnen in de categorie “Europa’s beste pretpark”.

6. Tivoli Gardens – København V, Denemarken
In het hart van Kopenhagen – tussen het Stadhuisplein en het centraal station – is er een regelmatig gierend alarm. Waarom? De Tivoli-tuinen met 33 attracties zorgen voor adrenalinestoot en tintelingen in de maag! Of bezoekers van de “Gouden Toren” genieten van het uitzicht op Kopenhagen voordat ze de diepte in duiken, zich overgeven aan de “Demon” in de Onderwereld of de lucht veroveren in de “Kleine Draak” – de Tivoli-tuinen hebben iets voor elke leeftijdsgroep store.

7. Liseberg – Göteborg, Zweden
In Gothenburg, Zweden, combineert het pretpark “Liseberg” een prachtige bloemenzee met in totaal 35 attracties en achtbanen. Al in 1923 opende Liseberg zijn deuren en is sindsdien het grootste pretpark in Scandinavië. Elk jaar trekken attracties zoals de 116 meter hoge vrije val toren “AtmosFear”, de “FlumeRide” wildwaterbaan en de “Balder” achtbaan meer dan drie miljoen bezoekers.

8. Gardaland – Castelnuovo del Garda VR, Italië
Italië kan meer dan pizza, olijven en wijn – Italië kan ook pretpark! Gardaland trekt 2,6 miljoen bezoekers per jaar. Het recreatieoord bij het populaire Gardameer biedt 33 attracties voor plezier en sensatie.

9. LEGOLAND Billund – Billund, Denemarken
LEGO promoot al tientallen jaren de creativiteit van zowel grote als kleine bouwers – sinds 1968 is het realiteit geworden! Legoland Billund, het eerste pretpark in zijn soort, opende 51 jaar geleden zijn deuren voor avonturiers, ontdekkingsreizigers en dromers van alle leeftijden. Inmiddels zijn er onder andere uitlopers in Engeland, de VS en Maleisië. Legoland Duitsland is dat ook

10. Phantasialand – Brühl, Duitsland
Phantasialand is ongeveer 30 km van Keulen en is sinds 1967 een populaire bestemming in Noord-Rijnland-Westfalen. Het feit dat de Phantasialand een van de populairste pretparken in Duitsland is, wordt niet alleen aangetoond door de 2 miljoen bezoekers die elk jaar naar het park komen, maar ook door het feit dat het in 2018 is geëerd als het beste themapark van Duitsland.