weggelopen huisdieren

Om het anderen gemakkelijker te maken weggelopen en/of zwervende katten en honden aan de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen, is het aan te raden uw hond of kat een halsband om te doen, met daaraan een ‘naamplaatje’. Daarop vermeldt u de naam van het dier en uw eigen gegevens naam, adres en telefoonnummer.

Wanneer u op zoek wilt gaan naar uw weggelopen huisgenoot, kunt u zich eerst het beste afvragen of u een plek weet waar uw huisdier graag naar toeging. Van daaruit begint u in steeds grotere cirkels de omgeving af te zoeken. Bij honden kunt u regelmatig roepen en een hem bekend fluitje laten horen. Bij katten heeft roepen soms juist een averechtse uitwerking. Houd er ook rekening mee dat katten zich op heel ongebruikelijke en heel kleine plekjes kunnen verbergen.
Als het zoeken geen resultaat heeft, kunt u de politie waarschuwen, en vooral ook uw buurtgenoten vragen op te letten. Een briefje met een beschrijving van het dier en uw naam en adres ophangen bij de supermarkt in de buurt, is tegenwoordig ook heel gebruikelijk.

Hetterugbezorgen
Wanneer u een zwervend dier aantreft, moet u eerst nagaan of het een halsbandje met plaatje om heeft, waarop u de eigenaar te weten kunt komen. Als dit niet het geval is, kunt u er achter zien te komen door in de buurt rondvraag te doen. Natuurlijk belt u ook even de politie. In het uiterste geval kunt u een weggelopen huisdier het beste afleveren bij het dierenasiel bij u in de buurt.

Betracht wel de nodige voorzichtigheid bij het benaderen van een zwervend dier. Het kan ziektes hebben opgelopen of zo verwilderd of angstig zijn, dat het agressief is. Het snelst sluit u vriendschap met hem door het wat voedsel te geven. Laat het dier niet direct bij u binnen.