Werkstuk Egypte

Egypte is een land in Noordoost-Afrika. Het grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het oosten aan Israël en de Rode Zee, in het zuiden aan Soedan en in het westen aan Libië. Egypte is ongeveer 24 keer zo groot als Nederland. Een groot deel van het land is woestijn. De meeste Egyptenaren wonen aan de rivier de Nijl, die uit Soedan komt en uitmondt in de Middellandse Zee. In het vruchtbare land aan het einde van de Nijl ligt de Egyptische hoofdstad Caïro, een van de grootste steden ter wereld.
Al in de oudheid was er een Egyptisch rijk, dat bekend staat om zijn farao’s en piramides. Later werd het gebied Grieks en Romeins. Rond het jaar 640 kwamen Arabieren tot de islam, die het land veroverden. Sindsdien wordt Arabisch gesproken in Egypte. De meeste mensen zijn moslims. Maar er zijn nog steeds christenen die kopten worden genoemd en weinig joden. Van 1880 tot 1922 was het land een kolonie van de Britten. Daarna was Egypte een koninkrijk en werd later een republiek.

Naast veel woestijn zijn er steppe en savanne. Er groeien gras en struiken. Dit soort landschap bezet het grootste deel van het landoppervlak. Tussendoor zijn er oases, waar voornamelijk dadelpalmen groeien, maar ook andere groenten en fruit.

Er zijn slechts een paar groene landschappen in Egypte, dat zie je goed op het satellietbeeld aan de rechterkant. Vooral dit is een strook langs de Nijl. Al in de oudheid zetten mensen daar kanalen voor irrigatie. Waar water komt, is het heel gemakkelijk om te kweken. Ook erg groen is de delta. Dit is het vlakke gebied bij de monding van de Nijl. Omdat het land daar erg ondiep is, vertakt de rivier zich in vele armen. De overige gebieden zijn ook toegankelijk met irrigatiekanalen.

Het Sinaï-schiereiland ligt in het oosten van het land. Aan de oostkant vormt de Golf van Akaba de grens. Aan de westkant is een gebied dat deels moerassig is. Daar zou Mozes zijn volk hebben geleid toen zij naar Israël verhuisden. Daar, ongeveer 150 jaar geleden, werd het Suezkanaal gegraven zodat de schepen van de Middellandse Zee naar de rode konden varen zonder Afrika te omzeilen. Op de Sinaï is de hoogste berg in Egypte. De top van Katharinenberg ligt 2637 meter boven zeeniveau.

In Egypte regent het zelden, bijvoorbeeld in de Sinaï, slechts ongeveer twee dagen per jaar. Aan de Middellandse Zeekust regent het in de winter. Overdag is het niet zo warm als in de rest van het land en ‘s nachts niet zo koud.

De wilde planten en dieren hebben niet veel ruimte, omdat mensen elke natte plek gebruiken. Wildcats, hyena’s, hagedissen, schorpioenen en lente-muizen leven in de droge gebieden. Er zijn ook enkele krokodillen en slangensoorten. Watervogels zoals zilverreigers, kraanvogels en Nijlganzen leven in de delta, evenals bebaarde gieren en andere roofvogels. In de winter zijn er ook veel trekvogels.

In Afrika heeft tegenwoordig alleen Nigeria meer inwoners dan Egypte. Ze wonen heel dicht bij elkaar, omdat slechts een heel klein deel van het land kan worden gebruikt voor landbouw.

Veel mensen werken als boeren. Ze verbouwen voornamelijk katoen. Maar er zijn ook rijst, maïs, suikerriet, aardappelen, gierst, fruit en groenten. Tarwe wordt ook verbouwd, maar dat is niet genoeg. Grote hoeveelheden moeten elk jaar in het buitenland worden gekocht, dus geïmporteerd. Er is ook melk van runderen, schapen en geiten. Veel machines bestaan ​​niet in de landbouw. Mensen doen het werk met de hand of met hun dieren.

De belangrijkste hulpbron is olie en wat aardgas. De industrie gebruikt voornamelijk olie en aardgas, evenals katoen en suikerriet. Er is ook een industrie voor cement, ijzer, staal en aluminium. Er worden ook voertuigen gebouwd en medicijnen worden geproduceerd.

Veel mensen werken in het toerisme. De toeristen willen hier baden aan zee of de piramides en tempels van de oude Egyptenaren bezoeken. In de afgelopen twintig jaar zijn er echter herhaaldelijk aanvallen door terroristen geweest. In de nasleep bezochten veel minder toeristen het land.

In 2012 was er een revolutie genaamd de “Arabische lente”. Maar mensen hebben niet zoveel bereikt als ze oorspronkelijk wilden. U kunt stemmen voor uw parlement en de president. Veel mensen voelen zich echter te weinig vrij. In het zuiden worden christenen vaak onderdrukt. Vrouwen hebben minder rechten dan mannen. Je kunt je mening niet altijd vrijelijk uiten en soms worden mensen zelfs gemarteld. Homo’s kunnen in de gevangenis worden gegooid. Politici en ambtenaren stoppen geld dat niet van hen is in hun eigen zak. Dat wordt corruptie genoemd.