Werkstuk over Afrika

Afrika is het op een na grootste continent op aarde. Afrika ligt ten zuiden van Europa. In het westen ligt de Atlantische Oceaan, in het oosten de Indische Oceaan. De eerste mensen komen waarschijnlijk uit Afrika, daarom wordt het continent de bakermat van de mensheid genoemd.

Het Egyptische rijk ontstond meer dan 5000 jaar geleden aan de Nijl, de langste rivier in Afrika. Veel andere groepen in Afrika waren echter vrij klein en hadden geen schrift. Daarom weet je heel weinig over de oude geschiedenis van Afrika.

Tegen het einde van de middeleeuwen begonnen Europese staten delen van Afrika te veroveren. In het begin was dit alleen mogelijk aan de kust. Sinds de 19e eeuw bestond bijna heel Afrika uit Europese kolonies . Dit veranderde alleen in de periode van 1920 tot 1960. Sindsdien waren de meeste landen in Afrika vrij, maar vaak erg arm. Er zijn in totaal 55 staten waarvan de onafhankelijkheid wordt erkend.

Als je naar Afrika kijkt, zie je drie delen. Het noorden bestaat voornamelijk uit de Sahara woestijn. Veel Arabieren en Berbers wonen hier, de meeste mensen geloven in de islam. Midden-Afrika behoort tot de tropen en heeft regenwoud. Het is daar nat en heet. De mensen hier hebben een donkere huidskleur en geloven in het christendom of een Afrikaanse religie. In het zuiden zijn er meer woestijnachtige of koelere gebieden. Veel mensen wonen hier, wiens families zijn geëmigreerd uit Europa of Azië.

Het meest noordelijke punt van het Afrikaanse vasteland is de plaats Ras al Abiad in Tunesië. Het ligt ongeveer elf kilometer ten westen van de stad Bizerte. Het hele landschap wordt “White Cape” genoemd. Het land is hier redelijk vlak.

Het meest oostelijke punt van het Afrikaanse vasteland is de rots van Cape Guardafui. Dit is Portugees en betekent “pas op!”. In de oudheid werd het “olifantenkaap” genoemd. Het bevindt zich in Somalië. Het hele gebied wordt ook wel ” Hoorn van Afrika ” genoemd.

Het zuidelijkste punt van het Afrikaanse vasteland is Kaap Agulhas. Tenminste zo is het als je goed kijkt. De naam is Portugees en betekent “cape van naalden”, die waarschijnlijk afkomstig is van de vele riffen en rotsen. De meeste mensen noemen Kaap de Goede Hoop het zuidelijkste puntje van Afrika. Dit is een rots die verder naar het westen ligt. De eerste navigator die rond deze kaap zeilde was de Portugese Bartolomeo Diaz. Hij noemde de plaats “Cape of Storms”.

Het meest westelijke punt van het Afrikaanse vasteland is de Cap Vert, de “Groene Kaap”. Het ligt op een schiereiland, samen met de stad Dakar in Senegal. De grond bestaat uit rots van een vulkaan. Daarover is weinig zand, dat de wind daarheen voerde. Er staan ​​daarom maar een paar planten.