Werkstuk over Alaska

Alaska is de grootste en meest noordelijke staat van de Verenigde Staten van Amerika. Het grenst aan Canada, maar heeft geen gemeenschappelijke grenzen met een andere staat in de Verenigde Staten. Een deel van de staat ligt ten noorden van de poolcirkel .

Omdat Alaska zo ver naar het noorden ligt, zijn de winters lang en koud. Viervijfde van het landoppervlak is het hele jaar door bevroren, dus het is permafrost. Alaska bevindt zich in de koude gematigde zone.

Toch merkt men de klimaatverandering al op. Zelfs de beroemde Iditarod hondenslee race lijdt. De temperaturen in de laatste races waren zo hoog dat de coureurs alleen ‘s nachts reden omdat het te warm was voor hun honden. Bovendien konden ze niet over de rivieren rijden, omdat het ijs niet meer zo dik is.

Hoewel Alaska bijna 25 keer groter is dan Nederland, wonen er slechts ongeveer 740.000 mensen. Verreweg de meeste van hen wonen in Anchorage, de grootste stad in de staat. Een deel van de bevolking is Indiërs of Inuit. Maar grote delen van Alaska zijn bijna onbewoond. Sommige plaatsen zijn zo afgelegen dat er geen weg naar toe leidt. Ze zijn vaak alleen toegankelijk per watervliegtuig of boot.

Alaska zocht vroeger naar goud, later naar olie. Gebleken is dat er veel olie aan de kust van de poolzee ligt. De grondstof moet echter in lange pijpen naar het zuiden van Alaska worden geleid en vervolgens op schepen worden geladen. Dit heeft ook grote nadelen voor het milieu. De winst uit de verkoop is uniek. De helft van de jaarlijkse winst wordt gelijk verdeeld over de inwoners van Alaska. Dat is iets meer dan $ 1.000 per persoon.

Tegenwoordig is Alaska ook de bestemming van veel toeristen. Bovenal is het de bijna onbeperkte natuur die veel mensen fascineert in dit afgelegen gebied. Er zijn veel enorme naaldbossen en meren. Vanwege het barre klimaat zijn er ook grote gebieden waar bomen niet meer groeien. Er is toendra. Er zijn ook tal van hoge en met sneeuw bedekte bergen en gletsjers , evenals enkele vulkanen. Zelfs de hoogste berg in Noord-Amerika bevindt zich in Alaska. De Denali is 6190 meter hoog. Veel ijsberen, beren en andere wilde dieren zwerven door het uitgestrekte natuurlijke landschap.

De geschiedenis van Alaska

Nomaden uit Siberië kwamen als eerste mensen ongeveer 36.000 jaar geleden naar Amerika . In de ijstijd was de zeespiegel nog lager en dus was er een landbrug tussen Azië en Noord-Amerika . Van deze kolonisten stammen alle Amerikaanse Indianen af. Aan het einde van de ijstijd smolten de gletsjers en steeg de zeespiegel weer. 10.000 jaar geleden werden de twee continenten weer gescheiden.

In de 18e eeuw kwamen Russische bonthandelaren naar dit gebied. Uit hun nederzettingen was later de kolonie van Russisch Amerika. Maar Alaska was te ver weg en moeilijk voor Rusland om te beheren. De reis vanuit de Russische hoofdstad duurde meer dan een half jaar. Toen Rusland na een verloren oorlog weinig geld had , stond de Russische tsaar de verkoop van Alaska toe. De Verenigde Staten kochten het gebied in 1867 voor $ 7,2 miljoen . Dat komt neer op een prijs van slechts $ 4,74 per vierkante kilometer. Maar de aankoop was erg controversieel in de Verenigde Staten. Tegenstanders beschouwden het land als nutteloos en de aankoop was zonde van het geld. Ze noemden het aangekochte land als een “vriezer” of als een “ijsbeerverblijf”.

In 1925 brak een gevaarlijke ziekte uit bij goudzoekers in Alaska. Sledehonden werden gebruikt om medicijnen naar de zieken te brengen. De reis duurde vijf en een halve dag. Normaal duurde het drie weken voor deze route. Uit deze race tegen de tijd werd de Iditarod hondenslee race. Deze race werd beroemd door een boek en een Disney- film . De film heeft de Duitse titel “Snowdogs – Eight Heroes on Four Paws”.

De vlag van Alaska wordt beschouwd als een van de mooiste in de Verenigde Staten. Het is het resultaat van een competitie tussen schoolkinderen in 1927. De meeste van de 700 ontwerpen gebruikten symbolen zoals de middernachtzon, aurora, beren of gouden waspannen. De eerste prijs ging naar een 13-jarige inwoner. Hij kreeg $ 1.000 en een klok ervoor . Zijn ontwerp toont het sterrenbeeld Big Bear with the Polarstern.