Werkstuk over banaan

Bananen zijn fruit. Ze groeien in hete landen, dus in de tropen en de subtropen. Er zijn ongeveer 70 verschillende soorten, maar lange tijd werd er maar één in Europa verkocht. Ze wordt eigenlijk ‘dessertbanaan’ genoemd omdat ze zo schattig is. Maar omdat het de enige banaan was in de supermarkten hier en tot een paar jaar geleden, wordt het gewoon “banaan” genoemd. In de Duitstalige landen is het nu het populairste fruit na de appel.

Bananen groeien in grote trossen op een vaste plant. Ze hebben geen goede stengel van hout, maar eerder opgerolde bladeren. Daarom worden ze niet erg hoog. In de natuur hebben ze bloemen. De bananen zijn eigenlijk bessen met zaden erin. De bananen zijn in onze supermarkten weggekweekt.

Als bananen minstens 14 centimeter lang zijn, kunnen ze worden geoogst. Dit duurt ongeveer drie maanden op een vaste plant. Je oogst ze terwijl ze nog groen zijn. De bananen worden vervolgens geïnspecteerd en verzonden in dozen op schepen. Ze bewaren ze in een koude kamer om niet te snel te rijpen.

Wanneer het schip op zijn bestemming is, wachten er al gekoelde vrachtwagens om de bananen naar hun bestemming te brengen. Nu zijn ze nog een beetje groen en krijgen ze een bananenrijping. Het is daar warmer en een bepaald gas helpt de bananen sneller te rijpen. Pas als de rijper tevreden is met zijn kleur, worden ze geleverd aan winkels en supermarkten.

Hoe groeien bananen?

Bananen zijn bessen. Als ze niet worden gefokt, dragen ze zaden zoals alle bessen. Wanneer ze op de grond vallen, groeit het uit tot een nieuwe bananenboom. Het groeit hele bosjes bloemen. Ze groeien aan het einde van takken die naar beneden hangen.

Wanneer de bloemen worden bevrucht, groeien de vruchten ervan. Een toef kan bestaan ​​uit maximaal twintig delen, die ” handen ” worden genoemd. Bij elke “hand” groeien verschillende ” vingers “, zo worden ze genoemd, omdat bananen deze vorm hebben. Als je ze niet plukt, vallen ze op de grond en verspreiden hun zaden.

De mensen kweken bananen met steeds kleinere zaden totdat ze uiteindelijk volledig verdwenen. We kopen dergelijke bananen vandaag in de winkel. Ze zijn comfortabeler om te eten zonder zaden.

Bananen hebben een tweede kans om zich voort te planten: in de grond vormen ze een wijdverbreid netwerk van wortels. Dit groeit soms uit een stand-alone uit de grond, die bloemen vormt.

De tweede functie is nog verbazingwekkender: de bloemen kunnen worden gebruikt om fruit te produceren zonder bestuiving. Soms heeft het alleen een casual touch nodig, bijvoorbeeld door een dier. Dat maakt gebruik van de mens. Hij fokt alleen dergelijke variëteiten en brengt de vruchten ervan in de winkels.

Waarom is de banaan scheef?

In het begin groeien de kleine bananen in de beschutting van grote bladeren. Dan zijn ze nog steeds recht. Wanneer de bladeren eraf vallen en het zonlicht op de bananen valt, draaien ze eerst naar buiten en uiteindelijk naar boven – altijd in de richting van de zon.

Maar ook hier is verder gefokt. Veel bananen zijn tegenwoordig rechter dan vroeger. Ze hebben ook een veel hardere schaal om het transport beter te weerstaan.

Welke soorten bananen zijn er?

In de natuur zijn er ongeveer 70 verschillende soorten. Samen vormen ze het geslacht van bananen. Bovenal gebruiken mensen drie verschillende soorten: de dessertbanaan, de weegbreebanaan en de vezelbanaan. Er zijn ook sierbananen, die men alleen vasthoudt vanwege de prachtige bloemen, net als andere bloemen.

Over het dessert is de banaan al veel hoger. De mensen hebben verschillende variëteiten van hen gefokt. Ze zijn een beetje anders van smaak. Bovenal reageren ze anders op ziekten. Vooral paddestoelen kunnen hele plantages vernietigen. Draai ze vervolgens allemaal om naar een andere variëteit die de schimmel kan weerstaan.

De weegbree heeft verschillende namen : het wordt ook plantaardige banaan of weegbree genoemd. Het is bloemig en minder suikerachtig dan de dessertbanaan. In de warme gebieden van Amerika, Afrika en Azië is het een van de belangrijkste voedingsmiddelen, net als de aardappel. Rauwe bananen zijn niet eetbaar. Daarom moet je ze koken, bakken of braden.

Van de bananenplant kun je ook de vezels in de bladeren gebruiken. In het verleden werden deze vooral gebruikt om touwen voor schepen te maken, net als bij hennep. De touwen gemaakt van bananenvezels gaan nog langer mee. Tegenwoordig worden deze vezels verwerkt tot papier voor verschillende toepassingen. Maar soms worden ze ook gebruikt als vervanging voor kunststoffen. Oorspronkelijk kwamen deze planten uit Oost-Azië. Het wordt daarom “Manila-hennep” of eenvoudig “bananenhennep” genoemd.

Hoe verspreidden bananen zich over de hele wereld?

Oorspronkelijk groeide de dessertbanaan op de eilanden in Zuidoost- Azië. Daar werd ze al 600 jaar voor Christus in de Schrift genoemd. De immigranten brachten haar naar het eiland Madagaskar, dat ten oosten van Afrika ligt.

Van daaruit bleef ze de Canarische eilanden bereiken via Europese zeevarenden. Kort na de ontdekking van Amerika brachten Portugese zeelieden de bananen naar het Caribisch gebied en plantages daar.

Pas in 1876 kwam de dessertbanaan naar de Verenigde Staten. Het bereikte pas Europa in de jaren 1920. Het verspreidde zich snel maar was erg duur. Pas na de Tweede Wereldoorlog veranderde deze.

Ondertussen is de bananenteelt enorm uitgebreid. Er zijn veel plantages, bijvoorbeeld in de Middellandse Zee. De mensen daar eten de bananen zelf en verkopen er veel aan Europa.

De meeste dessertbananen groeien tegenwoordig in India, gevolgd door China, Indonesië, Brazilië en Ecuador. De meeste bananen worden echter rechtstreeks in deze landen gegeten. Ecuador is marktleider op het gebied van export naar het buitenland, gevolgd door de Filippijnen, Guatemala, Costa Rica en Colombia.

De meeste bananen groeien tegenwoordig op plantages en er zitten geen andere planten tussen. Als gevolg hiervan verdween het rijke wild en nam het ongedierte toe. Ze worden vaak met chemische middelen bestreden. Dit is slecht voor de natuur. Hiervoor heeft dit soort teelt veel water nodig. De bananenbomen zouden ook in het bos groeien, in de beschutting van bomen. Dat zou veel beter zijn voor de natuur.

De bananen zijn vergelijkbaar met koffie en cacao : de arbeiders op de plantages verdienen weinig geld aan hun werk. Als we bananen kopen voor een euro, krijgt de boer er maar vier of vijf cent voor. Dit leidt tot het probleem dat kinderen vaak moeten helpen en daarom niet naar school kunnen gaan.

Tegenwoordig zijn er verschillende bedrijven die zich inzetten voor eerlijke handel in bananen. Ze willen ervoor zorgen dat gezinnen een eerlijk loon ontvangen, van waaruit ze echt kunnen leven, zelfs zonder kinderarbeid. Maar dergelijke bananen kosten iets meer in de winkel. In Zwitserland komt de helft van alle bananen al uit eerlijke handel.