België is een land in West- Europa . Staatshoofd is een koning . Het Koninkrijk België werd opgericht in 1830. Destijds scheidde het zich van het Koninkrijk der Nederlanden . Tot die tijd werd het gebied vaak de “Zuidelijke Nederlanden” genoemd.
De meeste inwoners spreken Nederlands , veel in het zuiden maar Frans . De twee taalgroepen zijn het niet altijd eens en dat veroorzaakt veel controverse in België.
De hoofdstad Brussel is ook de grootste stad van België. De Europese Unie heeft hier veel gebouwen, dus Brussel wordt de hoofdstad van Europa genoemd. De meeste grote steden liggen in Vlaanderen, een zeer vlak gebied. Vlaanderen omvat de kleine strook die België heeft op de Noordzee . De inwoners van Vlaanderen worden Vlamingen genoemd. In Wallonië daarentegen wordt het nogal heuvelachtig, tot aan de Ardennen, het grootste gebergte van België.
Het noorden van België is een vlak land, evenals Nederland ten noorden ervan. Aan de Noordzeekust zie je zandduinen, maar ook polders: dit zijn weiden en velden die lager liggen dan de zee. Ze zijn alleen land en geen zee, omdat ze lang geleden dijken hebben gebouwd. Dit zijn langgerekte zandheuvels die het land tegen de zee beschermen. De grootste stad in het noorden is Antwerpen , dat bekend staat om zijn grote haven .
Midden in België is het van nature heuvelachtig, met rivieren en valleien . In het zuiden zijn er hogere bergen, maar de hoogste is slechts 694 meter hoog. Dit is weinig vergeleken met de hoogste bergen in Duitsland of Frankrijk .
In België is het medium warm en regent het overvloedig in alle seizoenen . Het klimaat wordt beïnvloed door de zee, dus het is behoorlijk winderig. De belangrijkste rivieren in België zijn de Schelde en de Maas. De rivieren behoren tot de smerigste in Europa.
De geschiedenis van België
Reeds in de oudheid woonden mensen in het gebied, waar vandaag België ligt. De eerste mensen van wie men iets duidelijker weet, waren Kelten. Sinds de tijd van Julius Caesar, rond 50 voor Christus , behoorde het gebied tot het Romeinse rijk.
In de middeleeuwen maakte het deel uit van het Frankische rijk van Karel de Grote . In het graafschap Vlaanderen ontstonden steden als Antwerpen , Brugge en Gent, die tot de rijkste van Europa behoorden. De gebieden leden veel onder de pest in de 14e eeuw, evenals andere gebieden in Europa. Tegen het einde van de middeleeuwen regeerde de familie Habsburg. 1500 werd geboren in Gent, Karel de vijfde. Hij werd later keizer van het Heilige Roomse Rijk en regeerde ook Oostenrijk en Spanje .
In de 16e eeuw hadden veel mensen in Europa ruzie over het juiste geloof in de christelijke God. Tijdens deze periode van religieuze oorlogvoering hebben de Noordelijke Nederlanden afstand gedaan van de Habsburgers. In de oorlogen vluchtten de meeste mensen naar Antwerpen , het hele gebied in het zuiden werd arm. De Habsburgers stonden erop dat het katholiek bleef. Sindsdien hebben mensen het over de katholieke of zuidelijke Nederlanden, wat ongeveer het gebied van het hedendaagse België betekent.
In 1713 kwam Zuid-Nederland naar Oostenrijk, dat ook Habsburg was. In 1792 veroverden de revolutionairen uit Frankrijk het gebied. Nadat de Franse keizer Napoleon was verslagen door de andere landen van Europa, werd een nieuw koninkrijk gecreëerd: het Verenigd Koninkrijk van Nederland. Zuid-Nederland was ontevreden over de Nederlandse koning, die alles zelf wilde beslissen. Ze kwamen in 1830 in opstand en stichtten vandaag het Koninkrijk België.
België werd rijk door de industrie, maar sinds 1884 ook door zijn kolonie in Afrika, Congo. Daar kun je waardevolle dingen vinden zoals diamanten, rubber of goud . In de twee wereldoorlogen, in de 20e eeuw, werd België tweemaal bezet door Duitsland. In 1945 werden daarom grote delen zwaar verwoest. Maar België werkte toen samen met de Bondsrepubliek Duitsland en andere landen: zo ontstond de Europese Unie. Toen de mensen in Congo in 1959 hun boosheid op België toonden, werd België al snel onafhankelijk van Congo.
De inwoners van België
België is een klein land. Net als in de meeste andere Europese landen is het aantal in de industriële revolutie sterk gestegen. Maar nu worden slechts enkele kinderen geboren. Veel mensen emigreren echter naar België, vooral omdat de bevolking nog steeds toeneemt. De meeste immigranten komen uit Marokko en Turkije.
Het land heeft veel kerken, waarvan de meeste tot het rooms-katholieke christendom behoren . Maar veel Belgen gaan niet zo vaak naar de kerk als in 1960. Dit geldt vooral voor de Belgen die Frans spreken. Ongeveer een op de drie Belgen zegt dat hij niet zo trouw is. Kleine groepen zijn moslim , protestant of joods.
Sinds 1830 was Frans de belangrijkste taal in België. Veel Nederlandstaligen waren hier niet tevreden mee, maar pas sinds 1963 hebben de Nederlandse, Franse en Duitse taal dezelfde rechten. Van de tien Belgen hebben er zes het Nederlands als moedertaal . De rest spreekt voornamelijk Frans. Bijna 80.000 Duitstalige Belgen wonen in Oost- België. In 1919, na de Eerste Wereldoorlog, had België een klein stukje Duitsland ontvangen.
Wie is de koning van België?
Toen België in 1830 werd opgericht, kochten de Belgen een Duitser die “Koning der Belgen” werd. Louis de Eerste had “koninklijk bloed “, zijn voorouders waren familie van koningen. Een afstammeling van hem is de huidige koning Philip. De koning is een staatshoofd, maar dit heeft weinig te zeggen.
De Belgen kiezen om de vier jaar een parlement, de kamer van afgevaardigden. Uiteindelijk beslist het Parlement wie in de regering komt . Er zijn veel verschillende partijen in het Parlement, dat wil zeggen groepen politici met dezelfde belangen. De Nederlandstalige en Franstalige mensen hebben liever afzonderlijke partijen dan gemeenschappelijke partijen voor heel België. Het betekent zelfs dat er maar één rechthebbende Belg is, de koning.
Steeds opnieuw maken we ruzie over de taalgroepen en wie meer geld zou moeten krijgen. Het is bekend dat België er heel lang over doet om een nieuwe regering te vormen. De drie regio’s van België hebben hun eigen parlementen en regeringen: Vlaanderen, Wallonië en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De regio’s beslissen over iets dat met land te maken heeft. Als een Belg een huis wil kopen, zijn de wetten van de regio’s van toepassing.
Naast de regio’s zijn er ook de gemeenschappen: de Nederlandstalige, de Franstalige en de Duitstalige gemeenschap. Dit gaat niet over waar iemand woont, maar over welke taal hij spreekt. De gemeenschappen beslissen bijvoorbeeld over scholen en ziekenhuizen .
Ten slotte wonen Belgen in provincies en gemeenten . Er zijn tien provincies, deze bestaan uit verschillende gemeenschappen. Een gemeente bestaat uit steden en dorpen. De Belgen klagen vaak dat men vaak niet weet met wie ze een probleem moeten aanpakken: het koninkrijk, de regio, de gemeenschap, de provincie of de gemeenschap.
Waar staat België voor bekend?
België staat vooral bekend om zijn schilders . Jan van Eyck uit de 15e eeuw was in staat om mensen bijzonder goed te schilderen, zoals ze er eigenlijk uitzagen. Veel andere schilders in Europa hebben dat geleerd. Ongeveer 100 jaar later waren er een aantal beroemde schilders bekend als de “Vlaamse meesters”, zoals Pieter Bruegel en Peter Paul Rubens.
Veel bekende cartoonisten waren of zijn Belgen. Naast ” Tim and Struppi ” van Hergé en ” Lucky Luke ” van Maurice de Bévère, hadden de “Smurfen” van Peyo ook in veel landen een groot succes. Bijna alleen bekend in België zijn “Suske en Wiske” van Willy Vandersteen. Er is zelfs een stripmuseum in Brussel.
Als het op muziek aankomt, is de belangrijkste Belg misschien Adolphe Sax: hij bedacht een muziekinstrument , de saxofoon . Jacques Brel was een beroemde zanger en Toots Thielemans staat bekend als een mondharmonica-speler. Een van de beroemdste atleten uit België is de wielrenner Eddy Merckx. Sinds enkele jaren zijn er ook enkele goede voetballers uit België, zoals Kevin de Bruyne of Eden Hazard.
In België zijn patatjes uitgevonden, waar ze vaak met mosselen worden gegeten. Bovendien worden er in België vele soorten chocolade , chocolaatjes en wafels geproduceerd. “Waterzooi” is een stoofpot, waarin men vis- of kippenvlees en groenten geeft . Daarnaast staat België bekend om de vele soorten bier .