Werkstuk over de aarde

De aarde is de dichtste en de vijfde grootste planeet van ons zonnestelsel en na Mercurius en Venus de zon het dichtst. Het draait rond de zon op een gemiddelde afstand van 149,6 miljoen km en is dus in de bewoonbare zone. De diameter is meer dan 12.700 km en de leeftijd ongeveer 4,6 miljard jaar. Het is de thuisbasis van mensen en een verscheidenheid aan andere soorten en de enige bekende planeet waarop het leven bestaat.

Zoals de meeste solide planeten en bijna alle grote manen, zoals de maan van de aarde, heeft de aarde ook een duidelijke tweedeling van het oppervlak in verschillende hemisferen. Het oppervlak van ongeveer 510 miljoen km² is verdeeld in een land halfrond en een water halfrond. Het land halfrond is het halfrond met de maximale hoeveelheid land. Met 47% is dit iets minder dan de helft van het zichtbare gebied. Het oppervlak van het tegenoverliggende water-halfrond bevat slechts 11% land en wordt gedomineerd door oceanen.

Dit maakt de aarde de enige planeet in het zonnestelsel waar vloeibaar water aan de oppervlakte bestaat. De zeeën bevatten 96,5% van het totale water op de planeet. Het zeewater bevat gemiddeld 3,5% zout.

Het wateroppervlak heeft een totaal aandeel van 70,7% in het huidige geologische tijdperk.

De 29,3% van het landoppervlak is voornamelijk toe te schrijven aan zeven continenten; in omvang: Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Australië (Europa, als een belangrijk West-Aziatisch schiereiland, is waarschijnlijk nooit een onafhankelijke entiteit geweest in de context van plaattektoniek).

De categorische afbakening tussen Australië als het kleinste deel van de wereld en Groenland als het grootste eiland werd alleen op conventionele wijze gedefinieerd. Het oppervlak van de oceaan is over het algemeen verdeeld in drie oceanen, waaronder de kleine zeeën: de Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Het diepste punt, Witjastief 1 in de Mariana-loopgraaf, ligt 11.034 m onder zeeniveau. De gemiddelde zeediepte is 3.800 m. Dit is ongeveer vijf keer de gemiddelde hoogte van de continenten op 800 m.