Werkstuk over de Alpen

De Alpen zijn een bergketen in Europa. Ze bevinden zich in het westen van Midden-Europa en scheiden het noorden van Europa van het zuiden. Ze beginnen bijna aan de Middellandse Zee en strekken zich uit tot Hongarije. In de Alpen liggen de hoogste bergen van Europa, afgezien van de berg Elbrus in de Kaukasus, telt niet iedereen tot Europa. De hoogste berg in de Alpen is de Mont Blanc op de grens tussen Frankrijk en Italië.

Andere landen, waarvan sommige in de Alpen, zijn Slovenië, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De laatste twee worden vaak “Alpenrepublieken” genoemd. Hieraan is het kleine Vorstendom Liechtenstein tussen hen toegevoegd.

De Alpen zijn ontstaan ​​omdat de continenten van Afrika en Europa al vele miljoenen jaren tegen elkaar zijn. De bergen worden steeds hoger geduwd. Op sommige plaatsen vind je fossielen van schelpen en andere zeedieren in de bergen. Het land lag vroeger onder zee , voordat het werd opgeduwd.

Hoe hoger de berg, hoe kouder het wordt: op veel bergen in de Alpen ligt het hele jaar door sneeuw en ijs. Wanneer sneeuw en ijs erg lang zijn, worden ze meer en meer solide en vormen een rivier van ijs genaamd gletsjer. Het kan soms vele jaren duren voordat het ijs het einde van de gletsjer bereikt en uiteindelijk smelt. Uit de wateren van de gletsjer ontstaan meren, beekjes en rivieren. De Rijn, de Rhône, de Po in Italië en enkele zijrivieren van de Donau komen uit de Alpen. De gletsjers worden kleiner omdat het klimaat op aarde warmer wordt.

Onder sneeuw en ijs, hoe dieper je gaat, meer en meer planten groeien. Slechts een paar kruiden, dan komen weiden, naaldbomen, zoals sparren, lariks en sparren en ten slotte loofbomen . Bekende bloemen zijn gentiaan en edelweiss, bekende dieren zijn de steenbok, de zeem, de steenarend , de marmot, de wolf en de bruine beer.

Het landschap in de bergen trekt veel toeristen: om te wandelen, bergbeklimmen of wintersport. Toerisme is daarom belangrijk voor de inwoners van de Alpen om geld te verdienen.

Vroeger leefden mensen voornamelijk op koeien, schapen en geiten die in de weiden in de bergen grazen. Deze weiden worden “Alpen” in Zwitserland, “Almen” in Duitsland en Oostenrijk genoemd. Van de melk maakte je boter en kaas. Bovendien werden bomen gekapt en verwerkt of zweefden ze langs de beken en rivieren om te verkopen.

Toen er geen auto’s of treinen waren , werden paarden en muilezels gebruikt om goederen over de bergen te brengen, bijvoorbeeld van Italië naar Duitsland. Een zeer belangrijke grondstof was zout, dat in sommige delen van de Alpen in mijnen wordt gedolven. Dit zout komt net als de versteende schelpen uit de zeeën die hier vroeger het land bedekten. Zout wordt nog steeds uit de berg in de Alpen gewonnen.