Werkstuk over de Atlantische Oceaan

De Atlantische Oceaan of Atlantische Oceaan is een van de oceanen of zelfs oceanen. De Atlantische Oceaan is de tweede grootste oceaan na de Stille Oceaan. Het ligt tussen Amerika in het westen en Europa en Afrika in het oosten.

De Atlantische Oceaan dankt zijn naam aan Atlas, een Griekse mythische figuur. De oude Grieken geloofden dat deze reus ver naar het westen leeft en de hemel op zijn schouders draagt. Naar hem is ook een berg in Noord-Afrika genoemd, en ook de Atlas, een boek met kaarten.

De Atlantische Oceaan is gemiddeld meer dan 3000 meter diep. Midden in de Atlantische Oceaan, onder water, is er een lang en hoog gebergte, de Mid-Atlantische Rug. Daaronder loopt de grens tussen twee continentale platen. Gesmolten gesteente uit het binnenste van de aarde stijgt op tussen deze twee platen, die stolt bij contact met water en geleidelijk de bergen opbouwt.

Omdat de Atlantische Oceaan zo groot is, zijn er temperatuurverschillen tussen verschillende gebieden. In de poolgebieden is het water nogal koud, maar warmer nabij de evenaar. Als gevolg hiervan biedt de Atlantische Oceaan veel verschillende habitats voor zeer verschillende diersoorten.

De Atlantische Oceaan is een belangrijke handelsroute tussen Amerika en Europa. Geen enkele andere oceaan is de thuisbasis van zoveel schepen. De koopvaardijschepen moesten vroeger rond Zuid- Amerika rijden om de westkant van Amerika te bereiken. Tegenwoordig zijn er kanalen zoals het Panamakanaal, die de weg verkorten. De koopvaardijschepen zijn erg groot, omdat ze veel containers vervoeren.