Werkstuk over de Mineralen en metalen

Gesteente is van verschillende mineralen gemaakt. Mensen gebruiken deze mineralen voor veel belangrijke dingen. Geleerden onderzoeken gesteente om te zien of het waardevolle mineralen bevat.

Enige nuttige mineralen
Een riuttig minetaal is chrysotiel. Als je het nauwkeurig zou bekijken, zou je zien dat het van miljoenen kleine vezels gemaakt is. Deze vezels kunnen tot draad worden gesponnen en dan tot een lap worden geweven. De lap van chrysotiel en andere mineralen met vezels wordt ‘asbest’ genoemd. Omdat asbest van gesteente is gemaakt, kan het niet branden. Misschien heb je wel eens brandweermannen in speciale witte pakken gezien, die een felle brand bestreden. Deze pakken zijn van asbest gemaakt. Ze beschermen de brandweermannen tegen de vlammen. Asbest wordt ook gebriiikt voor de bekleding van remmen in auto’s en voor brandschermen in schouwburgen.

De vorm van kristallen
Sommige mineralen maken vormen die kristallen genoemd worden. Elk mineraal heeft zijn eigen kristalvorm. Mensen die mineralen bestuderen, heten mineralogen of delfstofkundigen. Door het bekijken van de vorm van een kristal kunnen ze zeggen welke soort mineraal het is. Er zijn veel vreemde kristalvormen. Pyriet is van ijzer gemaakt. Sommige pyrietkristallen hebben de vorm van een kubus. Tafelzout is ook van kleine kubussen gemaakt. Sommige calcietkristallen zijn als een pyramide gevormd. Ze lijken op tanden van een hond. Strontianiet heeft kristallen met zes zijden in de vorm van een potlood. Wulfeniet heeft helderrode kristallen. Ze zijn plat en lijken op kleine tafelbladen.

Wat zijn metalen?
Sommige mineralen worden metalen genoemd. De meeste metalen zijn in mengsels in de grond te vinden, ertsen genaamd. Koper is een belangrijk metaal. Een kopererts heet pauwenerts. Het bezit alle kleuren van een pauwestaart. Soms wordt koper als massieve brokken metaal gevonden. Wanneer metalen zo worden gevonden, zijn ze bekend als natuurlijke metalen.

Dingen van metaal
Er zijn veel toepassingen voor metalen gevonden. Metalen kunnen worden gemengd tot een legering. Koper en zink vormen ‘messing’. Een trompet wordt van messing gemaakt. IJzer komt van verschillende ertsen. Er wordt staal van gemaakt. Een fiets bestaat hoofdzakelijk uit ijzer en staali Om het roesten van staal tegen te gaan, kan het bekleed worden met een laag chroom of tin.

Kostbare metalen
Goud, zilver en platina zijn waardevol. Omdat ze moeilijk te vinden zijn, worden ze kostbare metalen genoemd. Sommige dingen zijn van zuiver goud en zilver gemaakt. Andere zijn gemaakt van verschillende metalen en met een dunne laag zilver of goud bedekt. Vorken, pennen en bekers kunnen van zuiver goud of zilver gemaakt zijn. Of juist alleen bovenop goud of zilver. Soms wordt goud gevonden op de bodem van beekjes. Veel mensen jaagden vroeger op goud. Ze spoelden stenen en modder in een pan. Ze keken scherp of ze glinsterende stukken goud zagen. Soms vonden ze alleen glimmende kristallen van ijzerpyrieten. Dit leek op goud, maar het was niet waardevol. Deze stof werd door de goudzoekers ‘schertsgoud’ genoemd. Tegenwoordig komt het meeste goud uit Zuid-Afrika. Platina is nog waardevoller dan goud of zilver. Kleine korreltjes platina worden in gesteente gevonden. Het is duur om ze er uit te halen. JuWelen worden van platina gemaakt. Sommige stukken gereedschap van geleerden worden eveneens van platina gemaakt.