Werkstuk over de Rivieren

Rivieren voeren de regen af, welke op het land valt. Ze brengen het naar de zee. Rivieren zijn wegen geweest waarover de mens heeft gereisd sinds hij de eerste boot bouwde. Ze zijn gebruikt om handelsgoederen te vervoeren. Vaak zijn ze gebruikt om nieuwe landen te onderzoeken. Veel beroemde onderzoekers volgden de rivieren om te zien wat er in het hart van Afrika lag. Twee van de bekendste ontdekkingsreizigers waren David Livingstone en Sir Henry Morton Stanley.

De langste rivieren
De Nijl is de langste rivier van de wereld. Hij loopt meer dan 6600 km van de Oostafrikaanse meren tot de Middellandse Zee. De Amazone-rivier is in Zuid-Amerika. Hij heeft veel zijrivieren. Ze bestrijken een groot gebied. In Australia stroomt de Darling-rivier vanaf de oostelijk gelegen bergen. Hij komt uit in de Murray-rivier. Samen zijn de Murray-Darlingrivieren bijna 3700 kilometer lang. Wat is de langste rivier in jouw land?

Het leven in de rivier
De soort vis in een rivier hangt af van waar in de wereld de rivier stroomt. Er zijn ook verschillende soorten vissen in verschillende delen van de rivier. In Engelse rivieren leven kleine stekelbaarsjes en elritsen, waar’het. water vrij snel stroomt. Baars en snoek leven in langzaam water. Veel soorten vogels en dieren leven bij de rivieren. Ze voeden zich met rivierplanten, insecten en vis. Sommige dieren, zoals otters, zwemmen en vangen vis en kikkers.
Vaak leven mensen van de rivier. Ze gebruiken het water voor hun gewassen en industrie en in hun huizen. Aan de oever laden en lossen ze boten. Veel grote wereldsteden zijn bij rivieren gebouwd. Veel steden groeiden, waar de eerste bruggen gebouwd werden.