Werkstuk over de Sovjet-Unie

De Sovjet-Unie was een communistische staat in Oost- Europa en Azië. De volledige naam was: Unie van Socialistische Sovjetrepublieken, afgekort USSR. Het bestond van 1922 tot 1991. Het omvatte vele landen die nu onafhankelijk zijn: vooral Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Republiek Moldavië. Daarbij kwamen de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, evenals Armenië, Azerbeidzjan en Georgië in de Kaukasus, alsmede Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan in Azië.

Al deze landen behoorden vóór de Eerste Wereldoorlog al tot het Russische Rijk. In 1917, tijdens de Russische revolutie, kwamen de communisten onder hun leider Lenin daar aan de macht. Vijf jaar later werd de Sovjet-Unie gesticht. Overigens was de volledige naam Unie van de Socialistische Sovjetrepublieken, afgekort tot de USSR. Unie is een ander woord voor verbond en het Russische woord ‘sovjet’ betekent raad.

De raadsrepublieken zouden niet langer alleen moeten zijn, maar allemaal samen. In feite had echter in de Sovjet-Unie al snel maar één partij het woord, namelijk de communist. Mensen die het daar niet mee eens waren, werden in grote aantallen gedood of opgesloten in kampen waar ze zware arbeid moesten verrichten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Sovjet-Unie aangevallen door nationaal-socialistisch Duitsland en leed aan grote nood en vernietiging. Het geweld van de aanvallers bracht de mensen samen en na vier jaar oorlog won de Sovjet-Unie de oorlog, zelfs met de hulp van hun westerse bondgenoten.

Waarom is de Sovjetunie niet langer beschikbaar?
De teef Laika was het eerste levende wezen in de ruimte. Deze stempel is niet van de Sovjet-Unie zelf, maar van Roemenië. Dit land maakte destijds ook deel uit van het Oostblok.

De overwinning in de Tweede Wereldoorlog maakte de Sovjet-Unie zeer machtig. Ze had veel Oost-Europese landen veroverd. Hoewel ze hun eigen land bleven, werden ze nu ook geregeerd door het communisme. Lange tijd bleven er Sovjet soldaten. De Sovjet-Unie en deze landen werden het Oostblok genoemd. Dit omvatte het oostelijke deel van Duitsland, de Duitse Democratische Republiek.

In het oude Rusland waren de meeste mensen boeren. In het Sovjettijdperk werd daarentegen veel industrie gebouwd, ook om wapens te maken. De Sovjet-Unie wilde ook laten zien dat ze veel begrijpt van wetenschap en technologie. De eerste ruimteraket, de eerste satelliet en de eerste mens in de ruimte kwamen allemaal uit de Sovjet-Unie.

In de jaren na 1980 waren er echter steeds meer problemen in de economie . Mensen raakten steeds ontevredener. In 1985 werd Mikhail Gorbatsjov het hoofd van het land. Hij wilde een betere economie en ook een beetje democratie. Hoewel Gorbatsjov geen nieuwe partijen toestaat. Maar het moet de inwoners in ieder geval worden toegestaan ​​om te kiezen welke communistische politici ze wilden.

Gorbatsjov wilde minder wapens en minder ruzie hebben met de rest van de wereld, want dat was allemaal slecht voor de economie. Mensen in de Sovjet-Unie en in het Oostblok hebben echter gemerkt dat het nu gemakkelijker is om voor vrijheid te werken. Want de Sovjet soldaten en politieagenten waren onzeker geworden hoe streng ze nog mochten zijn.

Vanaf 1989 ging het behoorlijk snel: steeds meer landen in het Oostblok hebben nieuwe, democratische politici gekozen. De Baltische landen werden onafhankelijk. In de Sovjet-Unie zelf waren er politici die een nieuw Rusland wilden. In december 1991 werd de Sovjet-Unie officieel ontbonden.

Vooral in Rusland rouwen veel mensen om de Sovjet-Unie. Ze denken dat Rusland weer zo sterk en krachtig moet worden als toen. Maar sommige Russen willen meer weten over wat er in het Sovjettijdperk is gebeurd. De meeste mensen in het voormalige Oostblok, in Polen of Estland , zijn erg blij dat de Sovjet-Unie niet meer bestaat.