Werkstuk over De Zwarte Zee

De Zwarte Zee ligt tussen Europa en Azië. Het is ongeveer de grootte van de Noordzee, maar veel dieper, tot 2000 meter diep. Via de Straat van de Bosporus is de Zwarte Zee verbonden met de Middellandse Zee.

Waarom de zee “zwart” wordt genoemd, weet je vandaag niet precies. Sommige onderzoekers vermoeden dat de naam te maken heeft met bepaalde algen, waardoor de zeebodem en het water er soms bijzonder donker uitzien. Anderen geloven dat het gewoon een verkeerde vertaling is van een oude naam.

Er zijn veel landen aan de Zwarte Zee: Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, Rusland, Georgië en Turkije. Verschillende grote rivieren, zoals de Donau, stromen in de Zwarte Zee. In het noorden van de zee ligt een groot schiereiland, de Krim.

Sinds de oudheid zijn er veel belangrijke handelsroutes op en rond de Zwarte Zee geweest. Maar er waren ook altijd oorlogen, omdat afzonderlijke landen wilden bepalen wie er over zee en handel handelde.

Tegenwoordig rijden mensen voornamelijk naar de Zwarte Zee om op vakantie te gaan. Er zijn veel bekende badplaatsen, bijvoorbeeld Jalta op de Krim. Overigens is Odessa in Oekraïne de grootste stad aan de Zwarte Zee.