Frankrijk is een land in het westen van Europa. Het ligt aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en grenst ook aan Duitsland en Zwitserland. Geen enkel land in Europa is zo groot als Frankrijk, behalve Rusland en Oekraïne in Oost-Europa. Op de kaart lijkt het een beetje op zes hoeken, daarom wordt Frankrijk de zeshoek, de zeshoek, genoemd.
De hoofdstad Parijs staat wereldwijd bekend om zijn cultuur en de Eiffeltoren. Elke vijfde Fransman woont in Parijs en omgeving, en alle belangrijke snelwegen en spoorwegen leiden naar Parijs. Andere grote steden zijn Lyon, Marseille en Toulouse. In Frankrijk spreekt men voornamelijk Frans, maar sommige minderheden hebben hun eigen taal, zoals Duits, Bretons of Arabisch.
Het grootste deel van het land is vrij vlak of heeft alleen kleinere heuvels. Maar er zijn ook twee hoge bergen: in het zuiden op de grens met Spanje liggen de Pyreneeën. In het zuidoosten ligt een stukje Alpen. Daar, op de grens met Italië, is de Mont Blanc de hoogste berg in de Alpen. Het weer in Frankrijk is vrij mild, in het zuiden aan de Middellandse Zeekust zijn de zomers meestal warm en droog.
De geschiedenis van Frankrijk
Waar Frankrijk tegenwoordig is, woonden Kelten daar vroeger. De Romeinen noemden het gebied Gallië en veroverden het geleidelijk. Aan het einde van de Romeinse tijd kwamen Germaanse volkeren naar het noorden. Een van deze volkeren richtte het Frankische rijk op.
Dit rijk werd later verdeeld in de middeleeuwen. Het westen werd Frankrijk, het oosten van Duitsland. Frankrijk had het een tijdje moeilijk: grote delen van het land werden bezet door Engeland .
In de moderne tijd, in de jaren na 1500, werd Frankrijk echter een van de machtigste staten in Europa. Net als Groot-Brittannië veroverde of kocht het ook kolonies op andere continenten . Tegen de tijd van koning Lodewijk XIV was Frankrijk al een voorbeeld voor veel andere landen.
In 1789 waren veel Fransen ontevreden over de koning: de Franse revolutie brak uit. De volgende honderdvijftig jaar was Frankrijk een republiek , een rijk, een koninkrijk. Een van de keizers was Napoleon Bonaparte. Meerdere keren was er een geschil of zelfs oorlog met Duitse staten. In de Tweede Wereldoorlog bezette Duitsland bijvoorbeeld heel Frankrijk.
In de jaren na 1945 moest Frankrijk ervaren dat de wereld veel was veranderd. Het verloor bijna al zijn kolonies. Veel mensen van daar, vooral uit Algerije , emigreren naar Frankrijk. Frankrijk was niet langer een belangrijke wereldmacht, maar slechts een van de verschillende landen in Europa. Samen met Duitsland en andere staten richtte het de Europese Unie op.
De mensen in Frankrijk
Frankrijk heeft de derde meest bevolkte van alle Europese landen. Ongeveer een op de tien komt uit een land in het noorden van Afrika. Bovendien hebben sommige inwoners voorouders uit de rest van Afrika en Azië . Meer kinderen worden in Frankrijk geboren dan bijna overal in Europa. Gemiddeld bevalt elke vrouw van twee kinderen.
Na de grondwet is er slechts één officiële taal in Frankrijk: Frans. Maar veel mensen hebben een andere moedertaal, vooral Arabisch. Er zijn ook minderheden die al eeuwen of langer in Frankrijk wonen. Zo wordt in het westen in sommige gebieden een Keltische taal gesproken en in het oosten ook Duits .
Ongeveer de helft van de Fransen is katholiek . Ongeveer een op de tien is moslim . Vele anderen zeggen dat ze geen religie of kerk hebben. De staat in Frankrijk noemt zichzelf seculier: dat betekent dat staat en kerk gescheiden zijn. De staat interfereert niet met de religie van het volk, en dat zou andersom moeten gelden.
Politiek in Frankrijk
Het parlement in Frankrijk bestaat uit de Nationale Vergadering en de Senaat. Dit is de grote hal van de senaat.
Sinds 1870 is Frankrijk een republiek . Ondertussen waren er weer twee grondwetten. Dat is de reden waarom het huidige Frankrijk de “Vijfde Republiek” wordt genoemd. In deze vorm heeft het staatshoofd een belangrijke rol, de president. Hij wordt rechtstreeks gekozen door de Fransen en kan bepalen wie in de regering zit. Sinds 2017 is het Emmanuel Macron.
De Fransen stemmen ook over een parlement, de Nationale Vergadering. Het bestaat uit twee delen. De regering kan alleen zinvol werken als het Parlement dit steunt. Soms behoort de president tot de ene partij, maar andere partijen hebben de meerderheid in het parlement. Dan moet de president een regering gebruiken die het parlement goed vindt.
In Frankrijk zijn er geen staten . In plaats daarvan is het land onderverdeeld in regio’s. Je hoeft niet veel te bepalen. Belangrijker zijn de 101 afdelingen. Ze dateren uit de tijd van de Franse revolutie. In die tijd was Frankrijk verdeeld in ongeveer gelijke delen. Zo’n afdeling is ongeveer zo groot als een grote Duitse stad of district. Het afdelingshoofd wordt benoemd door de overheid. Dus de overheid, die centraal in de hoofdstad zit, heeft veel macht. Daarom wordt Frankrijk centralist genoemd.
Waar staat Frankrijk voor bekend?
Al honderden jaren kijken mensen in Europa naar Frankrijk. De Franse cultuur werd als bijzonder goed en voorbeeldig beschouwd: kleding , eten, wijn , literatuur en nog veel meer.
De Franse staat heeft bepaald dat er veel Frans moet worden gesproken op de radio, op televisie en in de film. De staat probeert ook de Franse taal en cultuur in het buitenland te verspreiden. Het “Institut Français” bijvoorbeeld, leert Frans aan mensen in andere landen.
Beroemd is bijvoorbeeld de keuken van Frankrijk. Mensen in verschillende delen van het land koken echter anders. In het zuiden is het eten vergelijkbaar met de andere mediterrane landen: je kookt veel met olijfolie . De lever van gemeste ganzen is op veel plaatsen een specialiteit. In het noorden is het meer zoals in Duitsland, waar je van worst en zuurkool houdt. Frankrijk is het land van kaas : er zouden meer dan 1000 kazen moeten zijn, in Duitsland slechts ongeveer 150.
In Frankrijk kun je nog steeds veel oude kastelen en paleizen zien, evenals veel dingen die dateren uit de Romeinse tijd. Maar er zijn ook jongere gebouwen die veel toeristen trekken: de Eiffeltoren of het Centre Pompidou, een cultureel centrum in Parijs.
Economie in Frankrijk
Frankrijk is een van de rijkste landen ter wereld. Veel bedrijven zijn ook in het buitenland bekend. Anders dan in andere landen, behoren veel grote bedrijven tot de staat: een voorbeeld is de luchtvaartmaatschappij Air France.
De meeste mensen verdienen hun geld met diensten. Je werkt dus bij een bank , bij een verzekeringsmaatschappij , in het ziekenhuis , als kapper en in veel vergelijkbare beroepen. De industrie is sterk, maar het land produceert ook veel in de landbouw. Met uitzondering van Frankrijk, verkopen slechts twee andere landen in de wereld zoveel in het buitenland: tarwe, gevogelte, kaas, vlees enzovoort.
Geen enkel ander land heeft zoveel toeristen, zelfs de VS of China niet . Elk jaar zijn er meer dan 80 miljoen. Er zijn ook vele anderen die door Frankrijk reizen op hun reis naar het zuiden. De meeste mensen die Frankrijk bekijken zijn Duitsers, Britten, Belgen en Italianen.