Werkstuk over Haïti

Haïti is een Caribische staat, zo heet de oceaan tussen de VS en Zuid-Amerika. De staat Haïti ligt in het westen van het eiland Hispaniola. In het oosten van het eiland ligt de staat Dominicaanse Republiek.

Omdat het eiland veel schiereilanden heeft, is er veel kustlijn rond Haïti. Het land bestaat uit ruige heuvels en bergen. Het is alleen vlak in de vlakten aan de kust en in de valleien van rivieren. Het klimaat is warm en vochtig, zoals gebruikelijk is in de tropen.

In Haïti wonen iets meer dan 10 miljoen mensen, hoewel velen het arme land hebben verlaten. Dat zijn veel mensen op een vrij klein stuk land, want het is iets meer dan de helft van de grootte van Nederland.

De inwoners hebben bijna allemaal een donkere huidskleur , omdat hun voorouders uit Afrika kwamen. Sommige Haïtianen hebben voorouders uit Europa of uit beide continenten. Lange tijd was Frans de enige officiële taal van Haïti. In feite spreken bijna alle inwoners Haïtiaans, wat alleen Frans is.

Haïti is , behalve enkele landen in Afrika, een van de armste landen ter wereld. In 2010 werd het erger door een zware aardbeving . In die tijd werd het stadscentrum van de hoofdstad Port-au-Prince vernietigd. Meer dan driehonderdduizend mensen kwamen om. Na de aardbeving werden veel mensen ziek van cholera omdat ze geen schoon drinkwater hadden . Mensen lijden nog steeds onder de gevolgen van de aardbeving. Daarom zijn veel mensen naar het buitenland verhuisd omdat ze daar op een baan en meer geld hopen.

De geschiedenis van Haïti

Christopher Columbus arriveerde op het eiland in 1492, op zijn eerste reis. Hij stichtte een kolonie en het eiland behoorde lange tijd tot Spanje. Tweehonderd jaar na Columbus kwam Frankrijk echter ten westen van het eiland. Daar emigreerden Franse kolonisten.

Op het eiland woonden vóór de komst van Europeanen Indiërs, namelijk de Tainos of Arawaken. Ze werden onderdrukt en vermoord door de Europeanen, zodat er vandaag geen Tainos zijn. De Europeanen hebben zwarte Afrikanen naar het eiland ontvoerd die als slaven moesten werken.

Toen er de Franse revolutie in Europa was, was er een opstand in het westen van het eiland. De slaven wilden dezelfde vrijheid die de Fransen voor zichzelf wilden. Na hard vechten werd het westelijke deel onafhankelijk, in 1804. De nieuwe staat was de eerste nieuwe republiek in Amerika na de Verenigde Staten .

De nieuwe staat had het moeilijk. Het land had heersers en werd meerdere jaren gedeeld. Lange tijd moest Frankrijk geld betalen. De democratie is vandaag nog steeds zwak in Haïti. Mensen moeten altijd bang zijn voor een nieuwe tiran.