Werkstuk over Italië

Italië is een land in het zuiden van Europa. Het grootste deel van Italië is een lang schiereiland in de Middellandse Zee, dat eruitziet als een laars op de kaart. Lange tijd regeerden er verschillende koningen en prinsen. Italië is een staat sinds 1861 en had aanvankelijk een Italiaanse koning. Later domineerde dictator Benito Mussolini het land. Italië is een republiek sinds 1946 en heeft een president als staatshoofd.

Italiaans wordt voornamelijk gesproken in Italië. Deze taal is gerelateerd aan het Frans, Spaans en andere talen. In het noorden, in Zuid-Tirol, zijn er ook Duitstalige Italianen. In de noordelijke helft zijn mensen rijker, terwijl in het zuiden van Italië bekend staat dat ze nogal arm zijn.

De hoofdstad van Italië is Rome. Dit is ook de grootste stad. In het oude Rome ontstond het Romeinse rijk, dat meer dan de helft van Europa regeerde, in Rome. In de Middeleeuwen en de moderne tijd leefden veel beroemde kunstenaars en uitvinders zoals Leonardo da Vinci en Michelangelo. Er zijn ook veel voedingsmiddelen uit Italië die je tegenwoordig overal ter wereld lekker vindt. Deze omvatten spaghetti en pizza.

Hoe ziet het land eruit?

Het grootste deel van Italië ligt op een lang schiereiland. Het is bijna 1200 kilometer lang. Ter vergelijking: van Utrecht  tot Middellandse zee (Marseille in Frankrijk). Het schiereiland wordt het schiereiland Appenin genoemd, naar de bergen erop.

De hoogste berg van de Appenijnen is bijna 3000 meter hoog. Maar nog hoger is de Mont Blanc in de Alpen met 4800 meter. In de Alpen is het erg koud, terwijl Italië anders een zeer warm tot subtropisch klimaat heeft. Vooral in de zomer is het warm en vochtig.

Er zijn veel aardbevingen in Italië. Daar botsen de platen, waarop de continenten Europa en Afrika liggen. Een zware aardbeving vond plaats in 2009, in Midden-Italië. Meer dan 300 mensen stierven. Er zijn ook actieve vulkanen in Italië. De bekendste is de Vesuvius bij Napels.

Italië heeft meer dan 450 eilanden. Daarom en omdat het een schiereiland is, heeft Italië een bijzonder grote kustlijn : 7.600 kilometer. De grootste eilanden zijn Sicilië en Sardinië. De grotere meren bevinden zich in de Alpen, zoals het Gardameer en het Lago Maggiore.

De geschiedenis van Italië

Meer dan 200.000 jaar geleden woonden Neanderthalers vandaag al in Italië. Later, in de oudheid, leefden er veel mensen waarvan we nog steeds veel weten, zoals de Etrusken en de Kelten. In het zuiden vestigden de Grieken zich ook. Vermoedelijk in 753 voor Christus werd de stad Rome gesticht. Door de eeuwen heen werd dit het enorme Romeinse rijk.

Rond het jaar 400 AD brak het rijk uiteen. Uit het noorden kwamen volkeren van de Duitsers, die ook Italië veroverden. Vooral in de middeleeuwen maakte Noord-Italië deel uit van het Heilige Roomse Rijk. In het zuiden domineerden moslims, maar ook Vikinggebieden zoals het eiland Sicilië.

Zelfs in de moderne tijd was Italië geen land maar bestond het uit vele rijken en steden. Gedurende deze tijd bloeide de cultuur van de Renaissance. De kunstenaars uit Italië hadden veel invloed op de rest van Europa.

In 1861 werd Italië uiteindelijk één koninkrijk. In die tijd veroverde het Koninkrijk Sardinië – Piemont sommige gebieden, anderen voegden zich vrijwillig bij hem. Italië nam deel aan de Eerste Wereldoorlog omdat het werd beloofd er nieuwe gebieden voor te ontvangen. Dat kostte 600.000 Italianen het leven.

In 1922 werd het koninkrijk een dictatuur : Benito Mussolini, leider van de fascistische partij, werd hoofd van de regering. Mussolini leidde vele oorlogen in de Italiaanse koloniën in Afrika. Sinds 1940 vocht Italië met Nationaal Socialistisch Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog waren de mensen het erover eens dat ze niet langer een koning wilden. Sinds 1946 is Italië een republiek. Het was een van de eerste landen in West-Europa om meer samen te werken met anderen: sinds 1957 maakt Italië deel uit van de Gemeenschap, die vandaag de Europese Unie is.

De bevolking van Italië

Qua bevolking staat Italië op de vierde plaats achter Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. De meesten van hen spreken Italiaans. Dit is een Romaanse taal afgeleid van het Latijn. In het noorden van Italië is er een gebied met de naam Zuid-Tirol, waar veel mensen Duits spreken.

Lange tijd emigreerden veel Italianen, vooral naar de VS en Argentinië. Een half miljoen woonde vanaf 1955 als gastarbeiders in Duitsland, en velen kwamen ook naar Zwitserland. Tegenwoordig komen immigranten naar Italië, zoals een miljoen mensen uit Roemenië en een half miljoen uit Albanië. Bovendien wonen veel immigranten in Italië die niet bij de staat zijn geregistreerd. Daarom weet je niet zoveel over hen.

De overgrote meerderheid van de Italianen zijn katholiek. De paus is gevestigd in Rome, meer specifiek in Vaticaanstad. Tot 1984 was dat de officiële religie van de staat. Meer dan een op de tien Italianen zegt echter dat hij helemaal geen religie heeft.

Wie heeft de leiding over Italië?

De huidige grondwet is van 1948. Dienovereenkomstig stemmen de Italianen om de vijf jaar een parlement. Het bestaat uit twee delen, die beide dezelfde rechten hebben. Het parlement kiest de regering en ook de president, het staatshoofd.

Lange tijd waren er veel kleine feesten in Italië. Dat maakte het vaak moeilijk om in het Parlement samen te werken. Een regering was meestal slechts enkele maanden in functie. De christen-democratische partij was echter sterk en bijna altijd in de regering.

Sinds 1992 is er veel veranderd. In die tijd werd bekend dat veel politici corrupt waren. Dus namen ze geld van rijke mensen om hen te plezieren. Het is bijvoorbeeld voor een partij moeilijker gemaakt om in het parlement te komen. Overheden duren echter nog niet lang.

Waar staat Italië voor bekend?

Er is nauwelijks een land in Europa dat zo bekend staat om kunst en cultuur, niet alleen uit de Renaissance. Dante Alighieri was een van de eerste grote denkers in de middeleeuwen, die eerder in het Latijn schreef dan in het Latijn. Ook door de katholieke religie had Italië veel invloed op de rest van de wereld.

Nergens anders ter wereld zijn zoveel UNESCO-werelderfgoedsites : meer dan 50 gebouwen kunnen zichzelf zo noemen. Dit omvat de kathedraal van Florence, evenals de botanische tuin van Padua of het kathedraalplein van Pisa met zijn scheve toren. Het Colosseum is een enorm theater uit de Romeinse tijd en ligt in het midden van Rome.

Vooral de opera werd geboren in Italië. Veel belangrijke componisten leefden rond 1850, zoals Gioachino Rossini en Giuseppe Verdi. Enrico Caruso wordt beschouwd als de beroemdste zanger in de wereldgeschiedenis.

Sommige van de beroemde ontdekkingsreizigers van rond 1500 waren Italianen: Christopher Columbus, John Cabot of Giovanni Caboto, of Amerigo Vespucci. Van Vespucci heeft het continent van Amerika zijn naam. Galileo Galilei en Giordano Bruno waren beroemde astronomen. Een Italiaanse technicus, Guglielmo Marconi, is de radio verschuldigd en de elektricien Allesandro Volta de elektrische batterij.

Economie in Italië

Italië is een groot, rijk land. De economie is de achtste grootste ter wereld. Het land heeft echter veel schulden. Bovendien is het noorden van Italië veel rijker en moderner dan het zuiden: in het noordwesten van het land verdient het gemiddeld ongeveer 31.000 euro per jaar. In het zuiden en op de eilanden is het slechts 17.000 euro.

Geen enkel ander land verbouwt zoveel wijn als Italië. Het is ook een van de belangrijkste landen voor olijfolie, druiven, sinaasappels en andere groenten en fruit zoals artisjokken en tomaten. De industrie kent de technische apparaten uit het gebied van Milaan, Turijn en Genua.

In Italië wordt veel geproduceerd in middelgrote en kleine bedrijven. Italië verkoopt een bijzonder groot aantal goederen aan andere landen van de Europese Unie, zoals Duitsland en Frankrijk. Italië verdient het meest aan olie die verder is verwerkt tot bijvoorbeeld benzine. Daarna kwamen drugs en vervolgens auto’s en onderdelen voor auto’s.