Werkstuk over konijn

Een konijn is een zoogdier. Konijnen leven op alle continenten, behalve Antarctica. In Europa leeft alleen het wilde konijn. Van hem komt het tamme konijn, ook wel fokkonijn genoemd.

Het is al sinds de oudheid een populair huisdier. Waar de naam vandaan komt is onzeker, maar de Romeinen noemden het dier “cuniculum”.

Over de hele wereld is de wetenschap het niet eens over wat een konijn en wat een konijn is. Beide behoren tot de familie van het konijnachtige. Vaak worden de termen ook verward gebruikt. Aangezien alleen hazen, sneeuwhazen en wilde konijnen in Europa leven, is het onderscheid hier eenvoudig. Konijnen kunnen niet met konijnen paren omdat hun genen te verschillend zijn.

Hoe leven wilde konijnen?

Wilde konijnen leven in groepen. Ze graven tunnels in de grond, tot drie meter diep. Daar kunnen ze zich verbergen voor hun vele vijanden: sommige vossen, marters, wezels, wolven en lynxen, maar ook roofvogels zoals uilen en andere dieren. Wanneer een konijn een vijand voelt, klopt het op de grond met zijn achterpoten. Op dit waarschuwingsbord redden alle konijnen zichzelf in een tunnel.

Konijnen eten gras, kruiden, bladeren, groenten en fruit. Daarom zijn ze niet populair bij tuiniers. Er is ook waargenomen dat ze restjes van andere dieren eten. Bovendien eten konijnen hun eigen uitwerpselen. Ze kunnen het voedsel niet zo goed verteren dat een eenmalige voeding voldoende zou zijn.

Hoe vermenigvuldigen wilde konijnen zich?

Konijnen paren meestal met ons in de eerste helft van het jaar. Een zwangerschap duurt slechts vier tot vijf weken. Voor de geboorte graaft het vrouwtje haar eigen gebouw. Daar bevalt het meestal van ongeveer vijf tot zes jongens.

De pasgeborenen zijn naakt, blind en wegen ongeveer 40-50 gram. Ze kunnen hun grot niet verlaten, dus worden ze ” nestkrukken ” genoemd. Met ongeveer tien dagen openen ze hun ogen. Met drie weken verlaten ze voor het eerst hun geboortekamer. Ze drinken ook ongeveer een week melk van hun moeder. Ze zijn seksueel volwassen vanaf het tweede levensjaar, dus ze kunnen dan hun eigen jongen hebben.

Een vrouw kan elk jaar vijf tot zeven keer zwanger zijn. Dus het kan meer dan 20 tot zelfs meer dan 40 katten in één jaar bevallen. Vanwege hun vele vijanden en sommige ziekten blijven konijnen echter altijd ongeveer hetzelfde. Dit wordt een natuurlijk evenwicht genoemd.

Wat doen mensen met konijnen?

Sommige mensen jagen op konijnen. Ze schieten graag op dieren of ergeren zich aan konijnen. De dieren eten groenten en fruit uit de landbouw of graven in de tuin en op het veld. Hierdoor kunnen boeren en tuinders minder oogsten. Bovendien is het gevaarlijk als je met je voet in een konijnenhol stapt.

Sommige mensen fokken konijnen om ze op te eten. Anderen zijn blij als een konijn eruit ziet zoals het voelt. In clubs vergelijken ze de konijnen en organiseren ze tentoonstellingen of wedstrijden. Alleen al in Duitsland zijn er ongeveer 150.000 konijnenfokkers.

Nogmaals, andere mensen beschouwen konijnen als aaiende dieren. Het is belangrijk dat ten minste twee konijnen in de kooi zitten omdat ze zich anders eenzaam voelen. Omdat konijnen graag knabbelen, kunnen elektrische kabels gevaarlijk voor ze zijn. Het oudste konijn in gevangenschap is 18 jaar oud geworden. Maar de meeste zijn niet veel ouder dan die in de natuur, ongeveer zeven tot elf jaar.