Werkstuk over Mexico

Mexico is een land in Noord-Amerika. Het ligt ten zuiden van de VS en ten noorden van Belize en Guatemala. Het heeft een kustlijn aan de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan. Het land is ongeveer 20 keer zo groot als nederland en heeft ongeveer anderhalf keer zoveel inwoners. Dit maakt het het dichtstbevolkte land waar Spaans wordt gesproken.

De hoofdstad heet Mexico-stad . De Mexicanen noemen ze vaak gewoon “México” of “Ciudad de México”. Met zijn omgeving is het na Tokio de grootste stad ter wereld. Andere grote steden zijn Guadaljara, Tijuana en Puebla.

Mexico is een federale republiek. Het bestaat uit in totaal 31 staten, waarvan Chihuahua, dwz Chi-ua-ua, de grootste is. Mexico staat over de hele wereld bekend om veel dingen zoals sombrero’s, stierengevechten , kleurrijke festivals, gekruid eten en kleine honden: de chihuahua’s. Maar het land is ook vaak in het nieuws voor criminaliteit. Vooral in de buurt van de Amerikaanse grens is er veel geweld tussen strijdende bendes die drugs verkopen.

Mexico is een van de grootste landen ter wereld, zowel qua oppervlakte als aantal inwoners. In het noorden is het land veel breder dan in het zuiden. Van de oost- tot de westkust liggen, afhankelijk van de locatie, tussen de 200 en 1200 kilometer . Een rit vanaf de Amerikaanse grens naar het zuiden van Mexico kan enkele dagen duren.

Het noordelijke deel van het land ligt in de tropen, het zuidelijke deel in de subtropen. Het is daarom in veel gebieden erg heet en er is veel woestijn. Ratelslangen en schorpioenen zijn bijvoorbeeld te vinden in de Sonoran Desert.

Maar het kan erg koud worden in de twee grote bergen van het land. De hoogste bergen zijn vulkanen : de Citlaltépetl is de hoogste. De Popocatépetl is de tweede hoogste. Zijn laatste uitbraak was in 2016 toen hij veel as de atmosfeer in gooide. Tussen de bergen ligt een hoogland, de Sierra Nevada. In dit gebied ligt de hoofdstad van Mexico.

In Mexico zijn er twee grote schiereilanden. In het noorden aan de Stille Oceaan de langwerpige Baja California, in het Spaanse “Baja California”, en in het zuiden van Yucatán. Yucatán heeft veel zeldzame planten en ruïnes van Maya-tempels.

De geschiedenis van Mexico

Meer dan 20.000 jaar geleden kwamen mensen vandaag naar het gebied in Mexico. Hoge culturen ontstonden, zoals de Maya of Tolteken. Veel van deze geavanceerde culturen beleefden gouden tijden en gingen toen weer ten onder. Toen in de jaren na 1500 de eerste ontdekkingsreizigers uit Europa daar kwamen, overheersten de Azteken. Hun hoofdstad was Mexico-Tenochtitlan, dus het land van vandaag heeft zijn naam. De stad was toen vier keer zo groot als de grootste stad van Europa. Het werd gekenmerkt door tempels, exotische tuinen en grachten zoals in Venetië .

In de jaren rond 1520 veroverde de Spanjaard Hernan Cortez het land. Sindsdien wordt hier meestal Spaans gesproken en zijn de meeste mensen katholieke christenen. Lange tijd heette het Nieuw-Spanje en had een onderkoning onder de Spaanse koning. In de 19e eeuw werd Mexico echter onafhankelijk. Het werd voorafgegaan door een elfjarige onafhankelijkheidsoorlog.

Zelfs toen Mexico onafhankelijk was, waren er altijd oorlogen. Onder andere tegen Texas , dat tegenwoordig tot de VS behoort. In 1910 brak er een burgeroorlog uit die tot de jaren 1930 duurde. Gedurende deze tijd werden nieuwe regeringen benoemd en vervolgens opnieuw en opnieuw omvergeworpen. Een van de beroemdste leiders van deze opstand was Pancho Villa.