Werkstuk over paling

De paling is een vis die op een slang lijkt. Zijn lichaam is erg lang, slank en flexibel. Hij heeft vrij kleine vinnen, die als banden op het lichaam rusten. De schalen zijn erg klein en slijmerig. Dat is de reden waarom mensen zeggen dat ze perfect glad zijn als ze niet kunnen worden vastgebonden.

Er zijn ongeveer twintig soorten paling, die samen een geslacht vormen. Bij ons is er alleen de Europese paling. Het is bedoeld als iemand met ons over een paling spreekt. Deze palingen leven in rivieren en meren. Volwassen paling kan tot een meter lang worden. Om te repliceren zwemmen ze langs de rivieren en door de zee bijna naar Amerika. Daar paren ze. Het vrouwtje laat de eieren in het water en sterft. Zelfs het mannetje sterft.

Uit de eieren ontwikkelen jonge dieren. Als ze zo groot zijn als een vinger, zijn ze bijna transparant en worden ze ook wel glasaal genoemd. Dan zwemmen ze terug door de zee en de rivieren op. De paling kan een trucje doen: ze slingeren als slangen door het vochtige gras om van de ene rivier naar de andere te komen.

Paling wordt als erg lekker beschouwd en is daarom al lang gevangen en gegeten door mensen. Meestal worden ze gebakken of gerookt verkocht. Soms, toen mensen weinig te eten hadden, waren palingen soms zelfs waardevoller dan goud en edelstenen.